Könyvírás vagy saját weboldal?

Távmunka

Rengetegen gondolkodnak saját könyv kiadásán. Ha jól sejtem, te is ezen töröd a fejed! Jelen cikkemben azokhoz szeretnék szólni, akik gondolatban már írják a könyvüket, de egyelőre csak keresik ennek feltételeit és a leggazdaságosabb megoldást. Ha felmerült benned valaha is az írás gondolata, talán akad pár perced arra, hogy megtudd, mi a különbség a könyvírás és a saját weboldal között

Régen apáról fiúra szállt az információ. Legyen szó egy családi receptről, vagy bármi másról, a saját tapasztalatokat mindenki inkább sírba vitte magával, mintsem átadta volna másnak a családján kívül. Ma már bárki írhat könyvet, bárki megoszthatja a tudását a nyilvánossággal a könyv lapjain keresztül, valamint a különböző internetes felületeken keresztül. Az olyan emberek mint te azonban nem elégednek meg a közösségi média körhintájával! Hiszen te nem elillanó, röpke szösszenetet szeretnél megosztani a világgal, hanem annál sokkal mélyebb és értékesebb gondolatokat. Hiszen mindennek van miértje és az ember ismereteit csak úgy bővítheti, ha időt áldoz a világ megismerésére. 5 percben, vagy 160 karakterben soha semmi nem kaphatunk valós információkat, mert nem fogjuk érteni őket!

Azzal, hogy a tapasztalatainkat megosztjuk másokkal, kiegyenlítődhet végre az a társadalmi egyenlőtlenség az emberek között, ami az örökös ellentéteket szüli. Az internet segítségével bárki bármilyen tudást elsajátíthat az arra alkalmas, minőségi tartalommal bíró weboldalakon keresztül. Egy weboldal lényegében ugyanazt tudja, mint a könyv, ugyanakkor sokkal kiterjedtebb…

A különbség a könyvírás és a saját weboldal között

A könyvírás egy felkapott tevékenység manapság. Jól is van ez így, hiszen minden ember egy külön élet, ezért mindenki külön könyvet érdemel. A te dolgod alapvetően csak az írás, de ezt jópár teendő megelőzi mind a könyvkiadás, mind a weblap készítés esetében. Könyvkiadáshoz kiadóra, weboldalhoz pedig weboldal készítőre van szükséged. A könyvkiadó jobb esetben mindent elvégez a fenti teendők közül, vagyis a könyvedet javítja, szerkeszti, köntösbe bújtatja, végül pedig kiadja. A weboldal készítő pedig – aki jobb esetben átvállalja tőled a weboldalhoz szükséges tárhely és domain intézését – posztolásra készen adja át neked a kész weboldaladat.

Persze olyan megoldás is létezik, hogy te magad adod ki a könyved, emellett is dönthetsz. A weboldal készítés ugyanígy működik, ám ennél a megoldásnál a webes szakembert azelőtt kell megkeresned, mielőtt bármit is írnál. Mielőtt belevágsz a könyvkiadásba, vagy a honlap készíttetésbe, el kell döntened, hogy megfizeted a szakember munkáját, vagy te magad készíted el a saját könyvedet, blogodat, vagy weboldaladat.

A könyvkiadást megelőző folyamat hosszabb idő mint a weboldal készítés, de most ugorjuk át ezt az időszakot. Bármelyikről legyen is szó, a végén ott állsz a könyveddel a kezedben, vagy egy „kész” weboldallal. Az utóbbi azért került idézőjelbe, mert egy weboldal soha nincs kész. Itt el is érkeztünk az első legfontosabb különbséghez.

Könyvkiadás

Lektorálástöbb tízezer forint
Tördeléstöbb tízezer forint
Borítótöbb tízezer forint
Nyomtatástöbb tízezer forint
A könyvkiadó jobb esetben mindet elvégzi. A végösszeg minden esetben egyéni, hiszen a te igényedtől függ, hogy milyen vastag könyvet milyen borítóval látsz el, ki szerkeszti meg a könyved, milyen lapokból fog állni, hány darabot nyomtatnak belőle, stb.

Saját weboldal

Tárhelyévi párezer forint
Domainévi párezer forint
Weboldal készítéstöbb tízezer forint
Grafikustöbb tízezer forint
A weboldal szerkesztő jobb esetben mindet elvégzi. A végösszeg minden esetben egyéni, hiszen a te igényedtől függ, hogy hány menü legyen a weboldaladon, legyenek-e almenük, képek, videók, te kezeled-e a weboldaladat, milyen funkciókkal szeretnéd bővíteni az alapokat, stb.

A könyv és a weboldal kiadása abban térnek el egymástól, hogy a weboldalt egyszer kell „kiadni”. A weboldal egy váz, amit a webes szakember posztolásra készen átad neked. A vázat neked kell megtöltened élettel. Azt mondanám, hogy amikor ezt publikussá teszed, akkor történik meg a „kiadás”. Vagyis a weboldal „megírása” a weboldal elkészülte után kezdődik meg, ezt már neked kell elvégezned. Természetesen van rá szakember, de ha könyvírás alternatívájaként akarsz weboldalt működtetni, akkor érdemes az első perctől kezdve arra törekedni, hogy szakemberre csak hiba esetén legyen szükséged. A tartalomfeltöltés már a te dolgod és remélhetőleg soha nincs vége, hiszen itt nincsen oldalszám korlát. Legfeljebb a tárhelyed mérete lehet véges, de az később, amikor szükség lesz rá, bármikor módosítható. A szöveges tartalom nagyon kevés helyet foglal, emiatt nem kell aggódnod! Egy jó darabig a képek sem okozhatnak fejtörést!

A weboldaladra a tárhelyed méretétől függően nem csak egy könyvet, hanem egy egész könyvtárat megírhatsz, ráadásul képeket, videókat is beilleszthetsz a szövegekbe, ellentétben a könyvvel. Ha van is könyv esetében képbeillesztési lehetőség, annak megkérik az árát, míg weblapnál ebben sincsenek korlátaid, csak a tárhely méretére kell ügyelned.

Ugorjunk ismét egy kicsit az időben, tegyük fel, hogy kész a könyv és/vagy a weblapod. A következő teendő terjeszteni a könyved, avagy a weboldalad hírét, aminek legjobb módja a márkaépítés. Ezen a ponton ismét dönthetsz arról, hogy ezt te magad kívánod elvégezni, vagy szakemberre bízod a terjesztést. Mondanom sem kell, hogy ez az interneten sokkal könnyebb mindez és te magad is meg tudod csinálni! Akár könyved van, akár weboldalad, elsősorban a neten fogsz próbálkozni. Ha hirdetésre kattint is az érdeklődő, mi az eredményesebb, ha azonnal olvashatja amit szeretne, vagy ha a könyved vásárlási lehetőségére érkezik? (A kettő kombinációja a lehető legjobb megoldás, de erre még visszatérünk!)

Bevételszerzés könyv kontra weboldal

Weboldalt az esetek többségében azért indítanak az emberek, hogy a segítségével eladjanak valamilyen terméket, vagy szolgáltatást. Míg a szolgáltatásokat a legtöbb esetben weboldalakon keresztül értékesítik, a termékeladásra webáruházat készíttetnek. A különbségről itt írtam. Attól még, mert író vagy, nincs saját könyvesboltod. Egy könyvnek fix ára van, amiből a haszon az eladott könyveid darabszámán alapulnak. Meglévő ügyfélkörrel ez jövedelmező lehet, de ha a nevedet nem ismerik, akkor szükséged lesz a segítségre a terjesztéshez.

Weboldal esetén a bevételed elsősorban reklámokból lesz. Egy minőségi, aktív weboldalon online hirdetésközvetítő szolgáltatás működtethető. Ez azt jelenti, hogy a weboldalad minden lapján helyet biztosítasz hirdetéseknek. Ezt egyszer kell megcsinálni. Ha komolyak a szándékaid, idővel további weboldalon használható bevételszerzési lehetőségekkel is találkozni fogsz, de ehhez el kell fogadnod, hogy a weboldal olyan, mint egy kis magonc, amit folyamatosan gondoznod kell ahhoz, hogy meghozza a gyümölcsét. A weboldal bevétele a látogatóid számától (is) függ, amit a könyvhöz hasonlóan nagyban megkönnyít, ha van már egy meglévő ügyfélköröd.

Habár egy eladott könyv utáni haszon sokkal több, mint az online felületekkel szerezhető bevétel, azért érdemes megnézni egy-két bloggert, hogy ők hová jutottak a blogírással! Magyarországon ilyen többek között Fürdős Zé, de külföldi milliárdos bloggerek is szép számmal születtek már a világ számos pontján. Kérlek azonban, hogy ne ezeket a példákat vedd alapul! Ilyen eredményhez óriási tehetség, kitartás, alkalmazkodás és szerencse is kell.

Ha weboldal, akkor hogyan érdemes?

Első körben legyen cél csak pusztán az alkotás öröme, később a zsebpénz és fokozatosan szabad csak többet remélni, ha jók a visszajelzéseid! Az ingyenes blog lehetőségről még egy mondat erejéig annyit, hogy először érdemes ott próbálkozni, de ha idővel bejön amit csinálsz, akkor számíts rá, hogy utólag óriási munka lesz mindent átpakolni egy saját weboldalra! Főleg az addig elért eredményeidet lesz nehéz áttükrözni az új helyre, ezért jól fontold meg, hogy bloggal próbálkozol, vagy saját weboldallal. A blog egy sokkal könnyebben kezelhető felület, a weboldalt pedig el kell készíttetni, vagy megtanulni elkészíteni és csak azután tudsz írni rá.

Ígértem, hogy visszatérek a könyv és a weboldal kombinációjára. A könyvírás és a weboldal nem zárja ki egymást, sőt! Ha jó vagy az írásban, vagyis jók a visszajelzéseid, akkor érdemes egy weboldallal indítani és későbbre tervezni a könyvet, ahol egy már meglévő ügyfélkörnek, a saját látogatóidnak tudod majd ajánlani a könyvedet. Saját weboldaladon hirdetni a saját könyvedet a legjobb, amit tehetsz!

Én vállalom weboldalad elkészítését a tárhely és a domain regisztrációval együtt. Ha kérdéseid vannak a téma kapcsán, marketing tanácsadás keretében tudok neked segíteni. Várom megkeresésed!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!