WordPress. Biztosan sokat hallottál már róla, és egy ideje foglalkoztat, hogy saját weboldalad legyen, küönben most nem lennél itt. A WordPress weboldal készítés a honlapkészítés speciális módja, amit arra találtak ki, hogy programozói tudás nélkül, felhasználói szintű ismeretekkel is működtethesd a saját weboldaladat. A WordPress weboldalak olyanok, akár egy saját ingatlan. Minden esetben egy „telket” (domain és tárhely) kell vásárolni hozzájuk, ahová a weboldal építése megkezdődik.

Mi az a WordPress?

A WordPress (WP) egy weboldal készítési forma, egy tartalomkezelő rendszer. Használatakor a felhasználó úgy érzi, mintha egy szoftvert, vagy alkalmazást kezelne. A WP-t először telepíteni kell egy tárhelyre, majd a WordPress motor telepítése után a weboldalt „fel kell öltöztetni” esztétikailag. Ez azt jelenti, hogy egy sablont kell választanunk a csupasz weboldal motorhoz. Ha a külső megvan, akkor egy szép, üzemképes weboldalunk van, egy afféle „váz” képes és szöveges tartalom, valamint további szükséges kiegészítők nélkül.

A WordPress az általad feltöltött képes és szöveges tartalmat kezeli egy előre kiválasztott (utólag bármikor lecserélhető) sablon esztétikai határokon belül. Ezeket a határokat csak a programozók (alkalmazásfejlesztők) képesek átlépni egy WordPress-től független, teljesen egyedi weboldal fejlesztésével. Arra a kérdésre, hogy egyedi weboldalt, vagy WordPress weboldalt érdemes-e inkább készíttetni, én nem tudom a választ, hiszen ezt mindenki maga tudja eldönteni. Erről itt osztottam meg a véleményemet.

Bármilyen weboldalad van (vagy lesz), a vállalkozásod tevékenységét és a szolgáltatásaidat, vagy termékpalettáját bemutató szöveges tartalom létrehozásához, weboldalad szövegezéséhez fordulj hozzám! Mentsd el ezt a weboldalt böngésződ kedvencei közé!

Miért pont WordPress?

Tartalomkezelő rendszerből (CMS) Dunát lehetne rekeszteni! Az e107, a Joomla és a Drupal szintén tartalomkezelő rendszerek, de a WordPress népszerűsége töretlen. Ebből pedig az következik, hogy sok a felhasználó, mitöbb a fejlesztő is! A WordPress ugyanis egy nyílt forráskódú rendszer, ami azt jelenti, hogy a kódolásokhoz értő programozók átlátják a működését és ha fejlesztésre adják a fejüket, akkor akár a már említett kiegészítőket is készíthetnek hozzá. Ezt nevezzük bővítménynek.

Annak idején a mi választásunk azért esett a WordPressre, mert akkoriban azt olvastuk, hogy a legtöbb bővítményt a WP-hez fejlesztik, vagyis sok fejlesztő dolgozik a rendszeren. Ez jó hír, mert ez azt jelenti, hogy a hibák kiküszöbölésén is ugyanilyen sokan, illetve egyre többen dolgoznak. Azért is istenítik, mert „pillanatok alatt” dinamikusan kezelhető weboldalt lehet vele létrehozni és irányításod alá vonni. Ha mégsem tudsz vele megbírkózni, akkor sincs gond, hiszen rengeteg hozzáértőt találsz a kezelésére. Míg az egyszerű, de döcögősen kezelhető html oldalak a kilencvenes években megállták a helyüket, ma már a mobilbarát WordPress weboldal jelenti a eredményes vállalatok korszerű megjelenését és hátterét.

Bár ingyen weboldal nem létezik, maga a WordPress használata ingyenes! Ahhoz azonban, hogy használhasd, ismerned kell a weboldal készítés első lépéseit, tudnod kell a weboldal tárhelyét kezelni, a WordPresst telepíteni, majd „kicsinosítani”. Ez egy hozzáértőnek nem újdonság, de egy kezdő gyakran már a telepítés során akadályba ütközik. Egyes tárhelyszolgáltatóknál már direkt WordPress tárhelyeket kínálnak, ami leveszi a válladról a telepítés maceráját, így egy kész vázat kapsz, amin máris kezdhetsz építkezni! Ha szöveges tartalomra van szükséged, fordulj hozzám!