Ingyen weboldal nem létezik!

Ingyen weboldal nincs!

Ingyen weboldal címszó alatt rengeteg félreértést kell tisztázniuk a weboldal készítőknek és a megrendelőknek. Mert bár gyakran hirdetik az ingyenes weboldalakat, azok valójában nem teljesen ingyenesek! Mindannyian tudjuk, hogy ingyen semmi nincs. Ha mégis, akkor kimaradt az apró betűs rész.

Miért nem létezik ingyen weboldal?

Ha ingyen weboldalt keresel, te bizonyára arra gondolsz, hogy szeretnéd, ha az általad kiválasztott webcímen egy általad elkészített, vagy elkészíttetett webes tartalom jöjjön be, méghozzá reklámmentesen. Ha te ezt nevezed ingyenes weboldalnak, akkor rossz hírem van! Sajnos ilyen nem létezik!

Hiszen ha weboldalt szeretnél, akkor többnyire domaint, vagyis saját webcímet is szeretnél. Ezt pedig nem adják ingyen. Igaz, nem kerül sokba, (2-3000 Ft) de a hozzá szükséges tárhely már havi többezer forint annak méretétől és a te igényeidtől függően. Előfordulhat, hogy egy cimborád ingyen elkészíti a weboldaladat, sőt! Még olyan is lehetséges, hogy kifogsz egy akciós csomagot, amelyben a tárhelyszolgáltató ingyen adja a domaint a tárhelyhez. De olyan, hogy minden ingyen lenne, olyan biztosan nincs!

…és akkor még csak az alapokról beszéltünk. De a tárhely bővíthető mindenféle földi és túlviláginak tűnő jóval! Ezek pedig szintén pénzbe kerülnek! De természetesen szeretnék némi jó hírrel is szolgálni és elmagyarázni, miért találkozol mindenütt az ingyen weboldal fogalmával.

Mi számít ingyen weboldalnak?

Egy-egy akció keretében az „ingyen weboldal” címszó alatt tényleg ingyen készítik el magát a weboldalt, de a weboldal készítés és annak tárolása két egymástól független dolog! Ahogy fentebb említettem, a weboldalt valahol el is kell helyezni, tehát az ingyen elkészített weboldalnak domain és a tárhely kell, ami valószínűleg pénzbe fog kerülni! A domainnak éves díja van, a tárhelynek pedig havidíja. Ez évente összesen max párezer forintot jelent, az igényedtől függ, hogy hányezer.

Ráadásul ezek általában a legegyszerűbb, legalapvetőbb weboldalak. Szintén az igényeid függvénye, hogy lesz-e szükséged különböző kiegészítésekre az alapokhoz, ami viszont már pénzbe kerül!

Mi számít majdnem ingyen weboldalnak?

Ilyen is van. Ezek abban térnek el a fizetős weboldalaktól, hogy egy regisztrációval és mindenféle nyomtatvány kitöltése nélkül már neki is láthatsz a blogod építéséhez. Szóval itt te készíted el a „weboldalt”, ami automatikusan a helyére kerül, nem kell külön a weboldaladra feltöltött fájlokat (képek, videók, stb.) is kezelned és nem kell se tárhely, se domain hozzá. Hacsak ez utóbbira nincs igényed!

Mert hogy ez idáig mind tök ingyen van, az egésznek viszont az a hátránya, hogy a saját webcímed nem lesz olyan csinos, mint amikor saját domainnév alatt nyílik meg a weboldalad. A Blogger egy olyan ingyenes felület, aminek kezelése egyszerű és saját tartalmat tudsz rajta megjeleníteni. Ez ingyenes, de ha egy saját domain nevet szeretnél neki, az sajnos pénzbe kerül. A jó hír az, hogy ez a megoldás fizetett tárhely nélkül is működik és valóban egy igen olcsó megoldás, hiszen csak a domain nevet kell kifizetned évi 2-3 ezer forintért, de a blogod tartalmát neked kell megírnod! Szóval az ingyenes blog + domain már majdnem ingyen van!

A csináld magad módszer

Én minden ilyen megoldás közül a Google webhelyeket ajánlom, mert ez egyszerűen kezelhető és áttekinthető felület és nagyon könnyű értelmezni a működését, miközben kifejezetten színvonalas weboldalt lehet vele összerakni! Ha valaki majdnem ingyen weboldalt, de ennél azért többet szeretne, akkor ajánlom még a WordPress tartalomkezelő rendszert. (A lulaki.hu oldal is azzal készült!) A WordPress annyival bonyolultabb az előzőeknél, hogy itt már telepíteni kell ezt a rendszert a tárhelyedre és a fájlok kezelésére is szükség lehet. Ez már önmagában is ijesztő a kezdőknek, ezért tapasztalatból tudom, hogy eltart egy ideig, amíg túljutsz az első akadályokon. A jó tárhelyszolgáltatók telepítik tárhelyedre a rendszert és átsegítenek a kezdeti nehézségeken.

A WordPress kezelése addig tűnik könnyűnek, amíg nem merül fel benned egy speciálisnak számító igény. Egészen apró dolog (akár egy háttérszín) is speciálisnak mindősülhet, ha a rendszerhez telepített sablonod nem tudja, amit szeretnél. Természetesen van rá mód, hogy a módosítást elvégezd, de a WordPress problémák kezdőknél onnantól kezdődnek, amikor a választott sablon mégsem felel meg az igényeidnek. Valójában minden orvosolható, de mi ugye majdnem ingyenes weboldalról beszélünk…

WordPress weboldala bárkinek lehet, de itt is csinosítani kell majd a webcímen, a különböző igényeidből pedig vagy lejjebb kell adnod, vagy el kell sajátítanod a WordPress kezeléséhez szükséges ismereteket, vagy meg kell bíznod valakit a kezelésével. Bárhogy csűrjük-csavarjuk, ingyen weboldal sajnos nem létezik!

A weboldalhoz szükséges első lépésekről már írtam és készül a következő cikk is „Weboldal értelmező szótár” címmel! Maradjunk kapcsolatban, mert hamarosan arról is fogok írni, hogy miért fontos a weboldalakat állandóan friss tartalommal feltölteni!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!