Weboldal készítés gyorsan: első lépések

A weboldal készítés olyan, mint egy álomházikó építése

Ha webes megjelenésre szánod a fejed, tudnod kell, hogy a weboldal olyan, mint egy ingatlan. Nem elég megépíteni, ha nem foglalkozol vele, akkor bebogarasodik, szétesik, tönkremegy. A weboldalt ugyanúgy csinosítgatja az ember, mint a saját otthonát, de a legfontosabb a kégli otthonossá tétele, vagyis a berendezés, ami a weboldal készítés esetében a menü és a tartalom.

Ha ezek nem bővülnek, akkor az oldal öregszik, nem halad a korral, vagyis leamortizálódik. Erre a problémára jön a festő, a kőműves és a tetőfedő, aki renovál, kijavítja a ház tetejét, vagy ha kell felújítja a házat. Weboldal esetében ezek a szakemberek a webszerkesztők.

A weboldal készítés menete

Ha saját „ingatlant” akarsz, először egy telket kell venned. Ez a weben a tárhely, ami egy ún. szerveren található mappa. (Mint a saját számítógéped mappái.) A szerver gyakorlatilag egy nagy teljesítményű számítógép, amibe a tárhelyszolgáltatótól függően óriási telkek vannak, ezeket bérled a tárhely szolgáltatás megrendelésével.

A telket be kell jegyeztetni, hogy hivatalosan is azonosítható legyen a postacímmel. A web esetében a domain név jelenti a bejegyzést. A domain név lesz a webcímed, amit szabadon választhatsz ugyan, de nagyon sok a már foglalt webcím. Ilyenkor más alternatívában kell gondolkodni, használj kötőjelet, vagy valamilyen szinonímát, stb.

A tárhelyet és a domaint az illetékes tárhelyszolgáltatóknál akár együtt is meg lehet rendelni. A tárhelyért havidíjat kell fizetni, ami párezer forinttól több tízezer forint is lehet, ez a választott telek nagyságától és felszereltségétől függ. A domainnak általában egy egyszeri, párezres regisztrációs díj mellett éves díja van, ami párezer forint/év.

Ez után kell megkeresni a „mestereket”, akik a telekre az ingatlant felépítik, és karbantartják. Azonban lényeges részlet, hogy az építőanyagot a tulajdonosnak kell megoldania. Vagyis a képeket, a szöveges tartalmat a weboldal tulajdonosának kell elkészíteni, vagy további szakemberekkel elvégeztetni. Erre van a szövegíró, a grafikus, a fordító, stb. Van olyan szakember, aki mindent egyben elvállal, de van, aki csak a teendők egy részét tudja elvégezni.

Ha megvan a telek, és az építőanyag is, a többit szakemberre kell bízni. Mi szerények vagyunk ahhoz, hogy szakembernek nevezzük magunkat, mondjuk inkább úgy, hogy a férjemmel szívesen vállalunk „gondnoki” munkát a ház körül, keress meg e-mailben! Az ehhez szükséges telket pedig pl. itt lehet venni, vagyis bérelni.

Sőt! Van egy jó hírem is! Rengeteg olyan lehetőség létezik, aminek segítségével a weboldal készítés valóban számodra is ingyenes. Ilyen pl. a WordPress tartalomkezelő rendszer. Ezt használjuk mi is. De a megértéséhez magunk is évekig tanulmányoztuk ezt a rendszert, így ha már most tudod, hogy nem lesz rá időd, bele se vágj! Ha viszont érdekel, hogyan lehet tényleg ingyenes egy weboldal, kattints ide!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 4 / 5. Szavazatok száma: 1

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!