Egyedi fejlesztésű weboldal, vagy WordPress weboldal?

Parancsok

Mi a különbség?

A WordPress weboldal egy sablonos külsővel és sablonos funkciókkal működtethető weboldal létrehozását és működtetését teszi lehetővé. Bár a sablonosság nem hangzik valami jól, olyan sok fejlesztő készít sablonokat (design) és bővítményeket (funkciók), hogy valójában nem érzékelhető semmiféle hiányosság, csak meg kell találni a megfelelő mennyiségű és működésű opciókat.

Az egyedi fejlesztésű weboldal ezzel szemben teljesen egyéni, minden egyedi kívánság létrehozható vele, ugyanakkor a programozó munkájától függ minden betűelírás sorsa a weboldaladon. Itt elsősorban a funkcionális megoldásokra gondolok, minden új kérésed esetén várnod kell a megvalósításra.

Mindkét oldal esetében lehetséges egy olyan opció, amely szerint a tulajdonos „belenyúlhat” az oldalba, mindkét esetben az is szabályozható, hogy mit tölthet fel, mit változtathat az oldalon az illető és mit törölhet. Ez a megoldás időt spórol meg neked, mert nem kell minden betűelírásért a programozót, vagy a WP oldal kezelőjét zargatnod.

Hogy mi a különbség a programozó és a WordPress weboldal kezelő között? A programozó már meglévő tartalomkezelő nélküli, egyéni weboldalakat készít. Ez olyasmi, mintha magát a WP rendszert készítené el. A WordPress készítő már meglévő (ingyenes) rendszerben dolgozik. Megtanulja kezelni a rendszert és az ügyfél igényeinek megfelelően a rendszer segítségével hozza létre a szükséges weboldalt.

Egyedi fejlesztésű weboldal

Ha egy programozót bőkezűen megfizetsz azért, hogy az utolsó pixelig megvalósítsa a terveidet a weben, az egy nagyon jó dolog, de olyan, mint egy hosszútávú hűségszerződés a különböző szolgáltatóknál. Hiszen az emberünk által fejlesztett weboldal minden porcikája kezdettől fogva a programozó kezében van, ő rendelkezik felette. Mivel te nem értessz a programozáshoz, neked ezekre a mentésekre nincs is szükséged, hiszen papíron minden a te tulajdonod, de!

Mindenkinek vannak gyengébb pillanatai. Egy ilyen helyzetben az Internet korában az elévülés jelenti számunkra a legnagyobb ellenséget, hiszen ha történetesen nem tudjuk fizetni a programozót, akkor az oldal feljesztése leáll és sebezhetővé válik. A biztonsági réseket többé nem lesz, aki befoltozza és akár a vállalkozásod is rámehet arra, ha egy eredményesen működő weboldal egyszercsak leáll!

Olyan ez, mint amikor a házad valamely része felújításra szorul, de nem várhatsz tovább. Pl. egy vihar megrongálja a tetőt a fejed felett, amin rés keletkezik. Ilyenkor jó esetben felhívod a szakembert, aki kijön és megjavítja a tetőt. Hiszen sok ilyen szakember van, a linkebbek is tudják a feladatukat, leegfeljebb linkek.

A weboldalnál ez sokkal kevésbé egyértelmű feladat, hiszen egy egyéni fejlesztésű weboldalt csak a készítője ismer igazán. Ezen a területen is sok szakember közül válogathatsz, mindannyian értik a dolgukat, de bárkire essen is a választásod, mondhatni meg kell fejtenie a weboldalad működését ahhoz, hogy átvehesse és felügyelhesse azt. Vagyis ez egy olyan helyzet, mint amikor kölcsön adod a golyóstollad valakinek. Mivel mindenki máshogy ír, a golyóstollad vagy működőképesen kapod vissza, vagy nem…

A WordPress esetében ugyanakkor sablonos megoldások vannak weboldalad mind megjelenési-, mind pedig funkcionális megoldásait illetően, de olyan nagy a választék a lehetőségekben, hogy többnyire semmiben sem érezhető csorba!

WordPress weboldal

A WordPress egy kész weboldal működését lehetővé tevő, ingyenes tartalomkezelő rendszer, aminek a lényege, hogy fejlesztésén nagyon sok programozó dolgozik, ezért használatakor nincs az a „kizárólagosság-féle” érzésed, mint az egyéni fejlesztésű weboldal esetében. Maga a rendszer további bővítményekkel egészül ki, amit szintén fejlesztők készítenek el. A bővítmények között vannak ingyenes és fizetős bővítmények is, akár az okostelefonra letölthető alkalmazások, vagy a számítógépes szoftverek esetében.

Ha egy már működő WordPress weboldal van a tulajdonodban és emellett ér utol a fent említett gyengébb pillanat az életedben, akkor meg tudod tanulni te magad a WP kezelését, vagy keresni tudsz egy másik kezelőt. A fizetéssel ugyan WordPress esetében sem lehet elmaradni, de a WP weboldallal együtt jár egy biztonságérzet is a tulajdonosnak, hiszen bármikor kereshet valaki mást az oldal kezelésére, ilyen szakemberekből pedig ma már Dunát lehet rekeszteni!

Mindkét verzió tehát magában hordoz jót is, rosszat is, ezért mindenki maga döntse el, melyik a neki tetsző megoldás. Ha végül a WordPress weboldal mellett döntesz, én is tudok neked segíteni!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!