Mi az a domain név (tartománynév)?

Tartománynév, domain

A tudományos és technikai magyarázatot meghagyom a Wikipediának, én azt szeretném, ha meg is értennéd, mi az a domain, vagyis tartománynév. Emberek vagyunk, nem mindenki születik úgy, hogy ezt keni-vágja, de értened kell, hogy mi micsoda, mielőtt belevágsz. Egyetértesz? Akkor ez a cikk neked íródott!

Ha beírod a Google fordítóba, hogy „domain„, akkor ő válaszként az alábbi három magyar szót dobja ki neked az angol szó fordításaként: domain, birtok, uralom. Az első szóra sem érdemes. A birtok és az uralom szavak azonban együtt tökéletesen leírják, hogy miről van szó. A saját weboldalhoz szükséges első lépések cikkemben a saját weboldalt egy saját tulajdonú házhoz hasonlítottam. A weboldal 3 dologból áll: tárhely, domain (tartománynév), weboldal. A tárhely és a domain egyként kezelendő, mert a tárhelyet a tárhelyszolgáltatótól bérli az ember pénzért, de ugyanitt lehet regisztrálni a tartománynevet is – szintén pénzért. A weboldal készítés egy ettől teljesen független munka, amit már nem a tárhelyszolgáltatónak, hanem a weboldal készítőjének kell fizetni.

A weboldal a te álomházad saját berendezéssel, saját, igényed szerinti színekkel. Persze ahhoz, hogy építkezhess, üres telekre van szükséged – ez a tárhely. A tárhely azonban nem maradhat név nélkül, ezért az otthonod beazonosítására szolgáló lakcímed, házszámod a domain név, ami úgy kezdődik, hogy https:// és úgy folytatódik, hogy www. Ez utóbbit ma már nem használjuk, de alapból hozzá tartozik a weboldal címéhez.

A https:// és a www után következik a domain név azon része, amelyet te adsz meg. Ez az én esetemben a lulaki, de ez lehet cégnév, magánszemély esetén teljes név, valamint régen kulcsszó optimalizálás céljából sokan olyan fantázianevet használtak erre a célra, amire várhatóan rákeres az internet felhasználó. Saját véleményem szerint a jó tartománynév vagy figyelemfelkeltő valamilyen formában, vagy dallamos. Ez utóbbi azért fontos, mert nagyon meg tud ragadni. Velem is megtörtént már, hogy egy név megragadt, írtam is róla. A domain név végződése sokféle lehet, de a legjellemzőbb a nemzeti domain végződés használata. Esetemben magyarországi domain névről beszélünk, ezért a domain vége a .hu , de ez minden országban más. Vannak más végződésű domain nevek is, amelyek használatát más feltételekkel lehet igénybe venni. Ilyen a .com, vagy a .org és még sorolhatnánk.

A teljes tartománynév tehát a böngészősávban látható webcím, ami a tárhelyedet és a rajta elhelyezett tartalmadat nevesíti meg a fent említett módon. Ha megbízható tárhelyszolgáltatót keresel, én tudok egyet! A tárhely és domain regisztrációjának ügyintézését el tudom neked intézni, amennyiben engem választasz weboldalad elkészítésére!

A borítóképért köszönet: Markus Winkler!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!