Adatrögzítő munka távmunkában

Adatrögzítő munka távmunkában

Mi az az adatrögzítés és hogy lehet, hogy otthonról is végezhető? Létezik egyáltalán olyan, hogy adatrögzítő munka távmunkában? Ha igen, hogy lehet megtalálni a valós otthoni munkalehetőségeket? Van még értelme keresni ilyen jellegű munkát az interneten? Sok a kérdés, de ne aggódj, még csak most lépünk be a távmunka előszobájába!

Az adatrögzítő munka általában szerződések, levelek, számlák, vagy hasonló, kézzel kitöltött adatokat tartalmazó iratok számítógépbe történő rögzítése. Bár ez egy nagyon keresett munka, a közhiedelemmel ellentétben cseppet sem szórakoztató, sőt! Nagyon hálátlan és monoton munka, ezért a monotonítást jól tűrő munkakeresőknek ajánlott! Az adatrögzítés lehet még webáruházak termékeinek, utazási irodák ajánlatainak naprakész feltöltése, javítása, aktualizálása, esetleg szállásfoglalások rögzítése táblázatba, és továbbítása, stb. Mivel az adatrögzítőnek túl sok egyéb teendője nincsen, amennyiben táblázatot vezet, úgy általában ő végzi az táblázatok elemzéseit is.

A fentiek értelmében tehát az ilyen jellegű állások betöltéséhez Microsoft Excel táblázat kezelésben való jártasság, egyes esetekben annak magas szintű ismerete szükséges, de az Internet ismerete is általában követelmény. A kor előrehaladtával folyamatosan megjelennek az új technikai lehetőségek, melyek a távmunka hátterét is egyre átláthatóbban, ellenőrizhetőbben biztosítják, ezért a távmunkásoknak érdemes úgymond „haladni a korral” és ismerni a különböző feladatok megoldásához szükséges szoftvereket, alkalmazásokat. Manapság a táblázatkezelést és egyéb feladatokat jellemzően a Google táblázatok, Google dokumentumok, stb. felületeken végzik a távmunkások, ezért az otthoni munkavégzéshez érdemes elsősorban olyan ismereteket is elsajátítani, melyek a korszerű alkalmazások ismereteit is magába foglalja.

Milyen adatrögzítő munka nem végezhető otthon?

Sajnos gyakori, hogy a munkáltató több ember munkáját akarja terhelni a távmunkásra – ez alól az adatrögzítő sem kivétel. Olykor adminisztratív feladatok ellátására keresnek munkatársat, aminek egyike az adatrögzítés, de emellett ügyféllel való kapcsolattartás is beletartozik a munkavállaló feladatkörébe. Attól függően, hogy az adott cég hogy viszonyul az adatrögzítőhöz, ez lehet egy nagyon komoly, koordinátori és/vagy pénzügyi munka, többféle feladattal, vagy a fent említett monoton munka számítások és elemzések nélkül.

Gyakran a fent említett munkák csak irodában végezhetők. Ennek oka, hogy a szerződéseket és személyes adatainkat, továbbá a temérdek rögzítésre váró iratokat hazaszállítani felesleges időkidobás, amikor azok az irodában, helyben elvégezhetőek. Manapság, a digitalizáció fénykorában azonban egyre több cég köt szerződést elektronikus úton. A papír alapú szerződéseket valakinek digitalizálnia kell, ez is egy lehetséges otthoni adatrögzítő munka, míg az elektronikusan köttetett szerződések további számos feladatot kívánnak, melyek nagy része a mai korban szintén otthon is elvégezhető.

Melyik adatrögzítő távmunka nem kamu?

Az otthonról végezhető adatrögzítő munka című hirdetések sajnos a legtöbb esetben kamu állásokat takarnak, ingyenes tájékoztatót ígérnek, és valamiféle másolási feladatot kínálnak, aminek pontos leírását egy bizonyos összeg befizetése után ígérik. Az összeget soha többet nem látja a befizető, a munka pedig soha nem létezett! Az ilyen kamu hirdetéseket egyszerű kiszúrni: kerüld az olyan hirdetéseket, ami bármilyen formában ingyenes tájékoztatót ígér, hiszen egy munkakereső nem tud fizetni puszta tájékoztatásért. A munkakereső értelemszerűen a pénzt nem kiadni, hanem megkeresni akarja! A másik lehetőség a szűrésre a hitelesség. Győződj meg róla, hogy van-e a hirdetésben/weboldalon feltüntetve cégnév, illetve elérhetőség! A csalók jellemzően névtelenül, vagy álnéven tevékenykednek!

Tudom, hogy miről beszélek, Egyszer nagyon régen kipróbáltam egy ilyet. Húsz körül lehettem, amikor az internet tele volt az „otthonról végezhető másolási munka kötetlen időbeosztással” címen futó borzalmakkal. Akkor még fiatalon, mindenféle munkatapasztalat nélkül elhittem, hogy megkapom a további tájlkoztatást és befizettem a párszáz forintot rózsaszín postautalványon. A vicc az, hogy ma ugyanazt a hosszú „ingyenes tájékoztatót” küldik el e-mailben, mint amit anno kaptam, pedig ennek már legalább húsz éve. A tájékoztatóban le volt írva, mit kell csinálni, hová mit kell befizetni és soha többet semmi hír a „munkaadóról”. Ez tanulópénz volt. Egyesek ma ugyanezt teszik, de már gátlástalanul ezreket is elkérnek ugyanazért a semmiért.

A befizetett összeg és annak visszafordíthatatlansága egy életre megtanította, mi a távmunka és mi nem az. A munkát azért vállaljuk, hogy fizetést kapjunk, nem azért, hogy mi fizessünk érte! Fontos azonban, hogy van néhány kakukktojás a távmunka berkein belül! A távmunka közvetítőknél pl. előfordulhat, hogy fizetni kell a közvetített munkáért, a másik kakukktojás pedig a piramisjáték, aminek kockázatairól itt írtam.

Légy bizakodó! Én minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy minél több munkaadó megismerje a távmunka előnyeit, az idő és a technika fejlődése is nekünk dolgozik! A klímaváltozás és annak további következményei által egyre nagyobb eséllyel találsz te is neked való távmunkát! Az adatrögzítő munka távmunkában is végezhető, csak higgy benne és keresd a lehetőségeket! Eredményes álláskeresést kívánok!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 2

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Adatrögzítő munka távmunkában” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Telekyné Tóth Andrea

  Köszönöm a tájékoztatást.
  Az lenne a kérdésem, milyen fajta cégeknél, vállalatoknál keressek otthon végezhető adatrögzítő, adminisztrációs munkát.
  Előre is köszönöm a választ!

  Szívélyes üdvözletem!

 2. Káró Adrienn Szerző

  Kedves Andrea!
  A direkt álláskereső oldalakon érdemes böngészni, ahol szoftverismeret nélkül a „home office” és az „asszisztens” szavak beírásával találhatóak ilyen típusú állások. Főleg a webshopoknak van szüksége hasonló munkára. Érdemes a „virtuális asszisztens” -re is rákeresni! Sok sikert kívánok! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .