YouTube videó leírás: te csak készítsd a videókat, én megírom neked

YouTube videó leírás

Tudod mi az a YouTube videó leírás? Ha nem, akkor jól figyelj, mert ha YouTuber vagy és nem növekedik a feliratkozóid száma, akkor ez az egyik hiba, amit elkövethetsz magad ellen. Bízd rám a videóid leírását és imádni fog a YouTube!

Úgy tűnik, hogy a YT egyre nagyobb hangsúlyt fektet a videókhoz tartozó szöveges részre. A legutóbbi frissítéskor a videók adatlapjai alaposan megváltoztak. Végre eltűnt a „nem tetszik” lehetőség, a tetszik gombot pedig maga alá utasította a videó leírása, a szöveges rész.

A videó leírását a YouTube oktatóanyagai ellenére a legtöbben nem használják. A szövegmezőbe a legtöbben elsősorban linkeket helyeznek el, de nem töltik ki, pedig a videóhoz tartozó oldalnak ez a része nagyon fontos. A legtöbben a könnyebb utat választva kihagyják a videó leírását, ezzel a csatornájuk népszerűsítésének alapjait ugorják át, így az alapszerkezet nélkül épül tovább.

Mit kell írni a videó leírásba?

A YouTube ilyen leírás megírására bíztatja a videós tartalom készítőket:

„Kulcsszavakat tartalmazó leírások megadásával a nézőid könnyebben megtalálják a videódat a keresések során. Adj meg egy áttekintő leírást a videódról, és a szöveg elejére írj be kulcsszavakat!”

Ezt a leírást ki lehet egészíteni továbbá kapcsolódó gondolatokkal, idézetekkel, linkekkel is, de még akár a videóban elhangzott szöveget is begépelheted! YouTube videók hanganyagának gépeléséről érdeklődj emailben!

A videó leírása az “előszó”, akár egy könyv esetében. Egy kedvcsináló betekintés abba, hogy mit fog látni a néző, ha keresésekor több másik videó találat közül a tiédre kattint, vagy ha megnyomja a play gombot. A videó leírása max. 5000 karakter lehet, ezt végképp nem szokta senki kihasználni, pedig ha jobban megnézed, egy ilyen hosszú leírással a videód adatlapja formailag pont úgy néz ki a YouTube-on, akár egy színes oldal egy magazinban.

Te döntöd el, hogy milyen magazin része akarsz lenni! Ha ismeretterjesztő, informatív videókat készítesz, célszerű, időbélyegeket is létrehozni a videó leírásában. Az időbélyegek egy könyv tartalomjegyzékének felelnek meg, de többek annál, mert létrehozásukkor kattintható linkké válnak és segítségükkel a néződ a videón belül meghatározott részekre ugorhat. Az időbélyeg elsősorban akkor hasznos, ha nem szórakoztató, hanem hasznos videókat készítesz, ami további hasznos részekre bontható. Ilyenek pl. a különböző útmutató (tutorial) videók.

Mire jó a YouTube videó leírás?

A könyv példával élve képzel el, hogy egy könyvesboltban vagy és leveszel egy könyvet a polcról. A könybe belelapozol, de sehol egy előszó, vagy egyéb rövid összefoglaló a könyvben. Hiába a feltűnő könyvborító, ugye te sem vennéd így meg a könyvet?! Az, hogy a nézőid is örülnének a leírásnak, az csak az érem egyik oldala. Ott van azonban a YouTube saját keresője, valamint a YouTube-on kívüli keresőrobotok, akik pont ugyanígy, a vásárlók szemével pásztázzák, hogy mit takarnak a borítóképek. Ahol nem találnak semmi leírást, egyszerűen továbbállnak, mint te a könyvesboltban.

A webáruházak korában főleg fontos, hogy a portékánknak legyen leírása, hiszen a legrosszabb, amit egy online shop tehet, ha kevés információ van feltüntetve a termékek adatlapjain. Mivel te is pénzt szeretnél keresni a YouTube videóiddal, tekints rájuk úgy, mint egy-egy termékre. A termékedet el kell adnod, ezért tudnod kell, hogy mit kínálsz a nézőidnek. Egyszerűen csak írd le, hogy mi látható a videóban és meglátod, milyen sokat számít, hogy a keresők (és ezzel együtt a nézők) nyelvén beszélsz!

Ha nem megy a videó leírás, én vállalom a feladatot! YouTube videó leírást megrendelni itt tudsz, a videóid hanganyagának legépeléséről pedig érdeklődj emailben!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!