Vigyázz, mert a távmunka a depresszió legjobb barátja!

Depresszió

Elsősorban a szorongásoktól, depresszió különböző tüneteitől szenvedő ember kap rá a legkönnyebben az otthoni munkavégzés lehetőségére, de sajnos a távmunka az egészséges embert is könnyen depresszióssá teheti. Az otthoni munka, avagy a távmunka egyaránt egyfajta elszigeteltséget jelent az emberektől, ami hosszútávon súlyos depresszióhoz vezethet.

A megfelelési kényszer mindannyiunkat érint. Mindenki mindenhol meg akar felelni az életben, hiszen ott a család, a szomszédok, a tanár, a főnök és számos további olyan helyzet, ahol el kell fogadtatni magunkat. Általában minden tettünk ezeknek az embereknek az elégedettségére épül és éppen ettől válik ironikussá. Hiszen döntéseink és ennek megfelelő tetteink okai eredetileg saját érdekünkben történnek, de menet közben megfeleléssé alakulnak és végül megfeledkezünk az eredeti okokról. Saját céljaink érdekében éppen saját céljainkat írják felül azon akarataink, melyek szerint elégedett embereket akarunk magunk körül. Pedig a családi békére, a jó osztályzatokra, a jó szomszédi viszonyra és a jó munkahelyre éppen azért van szükségünk, hogy jól érezhessük magunkat a bőrünkben.

A megfelelési kényszer legjobb barátja a home office. Miben akarhatnál jobban teljesíteni, mint egy otthonról végzett munkában, amit szeretnél az idők végezetéig megtartani?! A távmunka sajnos minden tekintetben erősíti az emberekben a megfelelési kényszert és ez hosszútávon sajnos akár depresszióssá teheti a munkavállalót.

A távmunka okozta depresszió

Ha a rendszeres igyekezet ellenére dícséret és fizetés emelés nélkül maradsz, ill. előre lépési lehetőséged sincs, a munkádat előbb-utóbb hiábavalónak, magadat pedig haszontalannak fogod érezni. Ezt tetézi az elszigeteltség, ami magányossá tesz és ezen problémák összessége egyenes út a depresszió felé. Sajnos a depresszióhoz vezető út első tünetei már gyermekkorban megtapasztalhatóak. A gyerekek félelmei, a körömrágás és egyes pótcselekvések mind szorongásra utalhatnak. Kamaszkorban ezek a szorongások megsokszorozódhatnak, felnőttkorban pedig sokkal nagyobb stressznek vagyunk kitéve, így a depresszió szinte adja magát.

A depresszió nem egy szimpla rosszkedv, ahogy a tinik gondolják. Egy gótikus, extrém külső még nem jelenti azt, hogy valaki depressziós, ami egyébként sem menő, épp ellenkezőleg! A depressziós ember jellemzően nem jár társaságba, se házibulikba. A depresszióval küzdő ember megfelelő alkalmazkodóképesség híján mindenkit elmar maga körül, ezért magányosan ücsörög a négy fal között, az esetek többségében az internet előtt. Szinte mindenre talál kifogást és nemleges választ, ezért rá mondják a legtöbbször, hogy bolhából elefántot csinál. Szüntelenül gondolkodik, mert az életében kevés pozitív külső inger éri, ami képes lenne kirántani ezekből a mély, de sajnos nagyon negatív és ártalmas gondolatokból.

A depressziót a legjobban úgy lehetne leírni, mint egy általános, makacs, éveken és évtizedeken át tartó rosszkedvet, ami megkeserítni az életed. Tudatában vagy, hogy valami nincs rendben, de nem tudsz tenni ellene. Ezért fordulnak a szorongásos tünetekkel élő emberek pszichológushoz. A home office ilyen szempontból főleg azok számára lehet veszélyes, akik eleve valamilyen szorongással küzdenek. Nekik egy áldásnak tűnhet az otthoni munkavégzés, de vigyázat! Ez egy menekülőút! Biztos, hogy jó megoldás elmenekülni a problémáid elől?!

A távmunka és a depresszió ha hagyod, olyanok mint a borsó, meg a héja. Soha ne felejtsd el, hogy saját sorsod te irányítod! A vírusok idején kerülni kell a társaságot, de amikor visszafordul minden a normális kerékvágásba, nem szabad elzárkózni az emberektől! Ha mindent megteszel azért, hogy ne élj másoktól teljesen elszigetelten és valós társaságokba jársz, nem ér utol az ú.n. antiszociális személyiségzavar, így a depresszió és annak további súlyos következményei sem!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!