Sárga fény, azaz sárga fényű LED lámpa

Sárga fény

Sárga fény, mint a régi szép időkben? Fogadjunk, hogy azért találtál ide, mert te sem szereted a modern LED lámpák fehér fényét?! Egyetértünk, én sem szeretem. A meleg otthon érzetét keltő sárga lámpafényt viszont annál inkább. Csakhogy manapság nem igen látni ilyet. Hogyan lehet mégis megtalálni a sárga fényt, amihez ragaszkodunk?

Ma már nem divat a sárga fényű izzó, minden korszerű LED világítással működik. Ez azért van, mert a LED megoldással sokkal kisebb fogyasztásúak a világító eszközeink. Ennek örülünk, de a LED világítások fehér fénye a régi fejfájást okozó neoncsövekre emlékeztet. A kék fényről már írtam egy cikket, ezúttal a sárga fényről lesz szó. Korábbi cikkemben arról a kék fényről volt szó, amelyet hosszú órákon át bámult képernyőkön keresztül természetellenes óraszámban éri a szemet, ezért ezt a tudomány szemre káros hatású fényként említi. Ugyanez a kék fény a természetben is megtalálható: a köd, a szürkület és a havas tájak mind fehér, ill. kék színbe borítják a tájat. A fényeket a tudomány a színekhez hasonlóan hideg és meleg kategóriákba sorolja. A fehér színű fények a hideg fények, míg a sárga fény, amit mi szeretünk meleg fény.

A LED lámpák fényének többsége is hideg színű, ezért nem szeretjük őket. Ezzel ellentétben a nap reggelente a természetes sárga és a piros fények árnyalatában kel fel. A napkelte nem csak esztétikailag gyönyörű jelenség, de aki látott már tengerparton napfelkeltét, tudja milyen óriási élmény a felkelő nap erejét megérezni!

Sárga fény, Tolo
Tengerparti házikó a görögországi Tolóban. Minthacsak süteménnyel kínálná az embert a sárga fény. Fotó: Káró Adrienn

A sárga fény a zsigereinkben van, hiszen évezredekkel ezelőtt, amikor még a szabad ég alatt éltünk, nagyra becsültük a nap erejét. Az ókori görögök nevet is adtak a napnak, ők Héliosznak nevezték a napistent. A sárga fényt azóta szeretnénk a zsebünkben tudni, hogy felfedeztük a tüzet. A tűz feltalálása nem csak meleget jelentette őseink számára, de segítségével a táplálék fogalma is új értelmet nyert. A tűzzel távol tartottuk a vadakat és nem utolsó sorban fényforrásként is hasznát vehettük, mígnem eljutottunk az első izzókig.

Mesterséges napfelkelte: sárga fény a lámpában

A régi retro villanykörték sárga (melegfehér) fényűek voltak, de fokozatosan lecseréltük őket az energiatakarékosabb izzókra. Ma már mindenki a LED izzókra esküszik, aminek többsége hidegfehér, vagy akár kék fényű. Mi a melegfehér színű fényt keressük, amit jó esetben a lámpa webáruházakban külön feltüntetnek, de ha tudod az alábbiakat, akkor hamar megtalálod, amit keresel!

1000 K a legsárgább fény és 10000 K a legkékebb.

A „K” a Kelvin rövidítése, ami a fényforrás színhőmérsékletét jelöli. Ha ezt megjegyzed, már tudod hová tenni a lámpák fényét és tudod, hogy minél kisebb a K értéke, annál inkább olyan a LED lámpa fénye, amilyet szeretnél: melegfehér, azaz sárga. Azért az „LM”, azaz a lumen (fényáram erősség) mértékére is figyelj, mert minél kisebb ez az érték, annál kevésbé erős fényről van szó. Egy kerékpár lámpa esetében pl. nem mindegy, hogy a lámpánk csak láthatósági, jelzőfény erejű fényt bocsájtanak ki, vagy bevilágítja nekünk az utat a sötétben. Az 1000 lm már egy jó érték, ha nem csak egy szentjánosbogarat akarsz látni a sötétben. Ez egy háztartásban használatos lámpa vásárlásakor is hasznos információ!

Sok-sok sárga és karácsonyi fényt kívánok neked! Ha van valamilyen jó tipped, vagy kiegészítésed a leírtakkal kapcsolatban, örömmel venném, ha megosztanád velem kommentben! Köszönöm!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 4.2 / 5. Szavazatok száma: 5

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!