A kék fény és a kék fény szűrő szemüveg

Kék fény szűrő szemüveg

Egyre gyakrabban hallunk a kék fény káros hatásairól, de mitől kék a kék fény, ha egyszer fehérnek látjuk? Miért káros és mi köze az UV-sugárzáshoz? A kettő ugyanaz? Az alábbiakban igyekszem mindenki számára érthetővé tenni, hogy a kék fény szűrő szemüveg pontosan milyen célt szolgál.

Az emberi szem számára látható fényt a tudomány egy színskálával ábrázolja. A színskálában a szívárvány színei láthatóak a kéktől (ultraviola) a pirosig (infravörös). Az ultraviola, azaz UV valójában se nem kék, se nem lila, ezért hivatalosan az ibolya, vagy a viola névvel illetik. Az ibolya kék színeken túli fényeket a szemünk már nem érzékeli, ezeket nevezzük ibolyántúli sugárzásnak. Mint arra a meteorológusok minden nyári szezonban emlékeztetnek, a szemmel nem látható, magas UV fény káros a szemünkre, ezért viselünk nyáron napszemüveget, ami pajzsként működik az említett ultraviola fénnyel szemben.

Az említett színskálában a kék fény közvetlenül az UV mellett sorakozik. Ez az emberi szem számára már látható fény, amelyet az utóbbi időben a szemre káros fényként emleget a tudomány. A kék fény alapvetően nem lenne káros, de a jelenlegi életmódunkban mobileszközeink képernyőin keresztül olyan sokat kapunk belőle, hogy azt a szem már nem viseli jól. A sötét hatására az ún. melatonin hormon szintje megemelkedik bennünk, ez segít nekünk az elalvásban. Ugyanez a hormonszint a fény hatására csökken. Vagyis ha túl sokáig vagyunk a számítógép előtt, a LED izzókkal működő kék fény azt sugallja, hogy világos, azaz nappal van, messze még a lefekvés ideje, tehát maradj ébren! Ez manapság főleg a távmunkásokat és az otthoni munkát végzőket, valamint a gamereket érinti.

Az okostelefon fénye és az éjszakai sötétség közötti kontúr azok számára is szembetűnő, akiknek nincs semmi probléma a látásával. Fotó: StockSnap, pixabay.com

Hogy működik a kék fény szűrő szemüveg?

Hazánkban a számítógép megjelenésével szinte egy időben már lehetett kapni képernyőszűrőt. Ez egy monitorral azonos méretű szűrő volt, amit a képernyő elé kellett rögzíteni. Azóta a számítástechnika számos változtatáson esett át. Nem csak a számítógépek, de a monitorok is változtak, ma pedig már laptopon és okostelefonon, vagy egyéb mobileszközön internetezünk, melyek mindegyike LED izzókkal működik. A LED izzók azonban kék fényt bocsátanak ki, ami sajnos a többi fénnyel ellentétben áthatol a szem védőrétegén és a retinában fejti ki káros hatását.

A szúró érzéssel is járó szemszárazságot gyakran a képernyő előtti ritka pislogás okozza. Szemszúrás, szokatlan és furcsa fáradtság esetén, valamint ha kifejezetten a szemeidet érzed fáradtnak, légy gyanakvó és tájékozódj a kék fényről, mert elképzelhető, hogy szemszárazságról, fényérzékenységről van szó. Sajnos a kék szeműek érzékenyebbek a fényekre, így az UV fényre is. A kék fény szűrő szemüveg kiszűri a kék fényt, ami jó hatással van az említett hormonszintre, valamint kevésbé fárad el tőle a szemünk. A kék fényt blokkoló szemüvegek között van, ami az UV fényt is szűri, ezek azonban nem dioptriás szemüvegek! Olyan, akár egy olvasó szemüveg, amit olvasáshoz használunk. A különbség, hogy a lencse nem élesíti a látást, csupán a kék fényt szűri ki, akár egy napszemüveg. Sőt, pont úgy működik, mint a napszemüveg, csak épp nem a napon, hanem a számítógép előtt használjuk.

Egy strandon pl. az önmagában ártalmatlan természetes kék fényt akkor látjuk, amikor a nap elbújik a felhők mögé. Ezt senki nem szereti, ezért amikor a sárga fényű napocska újra előbújik, az igazi megnyugvást jelent. A kék fény szűrő szemüveg a számítógép előtt ülve teszi azt, mint amikor a napocska előbújik: a kék fényt szűrve sárgábbá teszi a képernyőnket, ami hasonlóan nyugtató hatású, mint az imént említett példa esetében.

Ma már biciklizéshez és autóvezetéshez is lehet sárga szemüveget kapni. A fenti szemüveget borús idő, köd és szürkület esetére javasolják a bringásoknak.

Különbség a kék fény szűrő szemüvegek között

Kék fény szűrő szemüvegből jelenleg háromféle típus van forgalomban. Az átlátszó, a sárga és a narancs/rózsaszín. A szemüveg természetesen dioptriás változatban is elkészíttethető, de az anélküli kékfény szűrő szemüveget nem ajánlott egész nap használni, csak a képernyők előtt. (Ahogy az olvasó szemüveget sem használjuk másra, mint olvasásra.)

Az átlátszó (kissé sárgás) szemüveg a nappali kék fényt, míg a citromsárga az éjszakai kék fényt szűri ki. A narancssárga kék fény szűrő szemüveg a legnagyobb mértékben szűri a kék fényt, de ez a szemüveg lencse már a zöld fényt sem engedi át. A három típus között tehát a lencsék színe a különbség, ami a szűrés mértékéről árulkodik. Hogy melyik melyik, azt úgy könnyű megjegyezni, hogy elővesszük az általános iskolában tanult ismereteinket a hideg és a meleg színekről. Minél melegebb színű a szemüveg, annál inkább szűri a hideg színt. A téli évszak tökéletes példája a kék fénynek. Képzelj magad elé egy téli tájat! Amikor sötét van és minden csupa hó, a fehér színek ellenére a havas tájat kékes színűnek látjuk. Ha viszont megpillantasz egy házikót, amelynek az ablakain sárga fény szűrődik át, a látvány azonnal felmelegíti a szívedet…

A kék fény szűrésére nem csak a monitorszemüveg létezik! Az operációs rendszerek (Windows, Android, stb.) és a böngészők beállításaiban, valamint az internetről letölthető alkalmazások között vannak ún. „szemkímélő”, vagy „éjszakai üzemmódnak” is nevezett applikációk, amik a szemüveghez hasonlóan szintén „napsütést” jelentenek a szemeinknek. A Magyar Látszerész Szövetség az egyik weboldalán részletesen kifejti, hogy mi mindent tehetsz még a szemedért a kék fénnyel szemben, de az is célravezető, ha lehetőségedhez képest szűkíted a képernyő előtt töltött órák számát, vagy legalább néha megszakítod azt. Kiemelendő azonban, hogy a fényérzékenységnek más oka is lehet, mint a fent leírtaknak, ezért ha biztosra akarsz menni, a szemészeten pontosan meg tudják állapítani, hogy mi a probléma és mi a megoldás rá.

Tudtad, hogy az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet szerint a monitorszemüveg, mint munkavédelmi eszköz ingyen kérhető a munkáltatódtól? Az ingyen kék fény szűrő szemüvegről ezen az oldalon találsz további információt.

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 2

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!