Mit jelent az, hogy mobilbarát weboldal?

Mobilbarát weboldal

A mobilbarát weboldal mobil, azaz okostelefonnal is használható weboldalt jelent. Ezt nem nehéz kitalálni, hisz a neve is erre utal. Igen ám, de mit jelent ez pontosan? Hiszen az okostelefon képernyője sokkal kisebb, mint a laptopoké. Hogyan lesz ennek ellenére mobilbarát egy weboldal?

Responsive weboldalak

A mobilbarát weboldal természetesen nem csak arról szól, hogy a telefonon megnézünk egy weboldalt, hiszen az egészen más felbontásban készül, mint a telefon kijelzője. Nem is olyan rég még futótűzként terjedt, hogy a weboldalaknak „reszponzívnek” kell lenniük, mert akié nem az, az „húdeciki”! A helyzet az, hogy tényleg nem jó, ha egy weboldal nem alkalmazkodó, azaz responsive!

A responsive weboldalak gyakorlatilag a mobilbarát weboldalak elődjei. A technika és az eszközök fejlődésével a weboldal szerkesztőknek lépést kellett tartaniuk nem csak a technikai követelményekkel, de a különböző képernyő mérettel rendelkező eszközök igényeivel is.

A kezdeti html oldalak sorra lecserélődtek php-ra és ma már a WordPress a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, amelynek segístégével a korszerű weboldalak készülnek. A technika tehát már sokkal dinamikusabb megjelenéseket tett lehetővé, ideje volt az új eszközeink óhaját-sóhaját is figyelmebe venni és a weboldalakat még alkalmazkodóbbá tenni. A responsive weboldalak végtére is böngészőktől és az eszközök képernyőinek méretétől függetlenül olvashatóak maradnak, nem lógnak ki a képernyőből.

Azt, hogy egy weboldal responsive-e, úgy tudod a legegyszerűbben leellenőrizni, ha a böngésződ ablakát az egereddel összébbhúzod. Ha a weboldal design alkalmazkodik az aktuális ablakmérethez, a weboldal responsive! A Google segítségével pedig könnyedén ellenőrizheted azt is, hogy egy weboldal mobilbarát-e!

Mobilbarát weboldalak

A mobilbarát weboldal lényegében ugyanezt jelenti, ám a két fogalom: responsive és mobilbarát mégsem jelentik ugyanazt. Az okostelefon virágkorában ugyanis megjelentek az első alkalmazások, amelyek egy -a weboldalak butított változatát- de mondjuk inkább úgy, hogy kivonatát jelentették.

Az alkalmazások, vagy angol nevükön applikációk egy újabb megjelenési forma, ami a trendet követő okostelefonok kijelzőjén igen csinosan néz ki, de közel sincs mögötte akkora tartalom, mint a weboldalon. Ezek az alkalmazások nagyszerű kiegészítői a weboldalnak, hisz segítségükkel az okostelefonon keresztül is „ránézhetünk” kedvenc híreinkre.

A mobilbarát weboldal azonban nem azonos az alkalmazással! A mobilbarát weboldal azonos az eredeti „nagy” weboldalunkkal, csupán böngészőre és keresőre van optimalizálva.

A mobilbarát weboldal fontossága

Lassacskán köztudottan mindenki átpártolt a PC-ről a laptopra, mára pedig az ennél sokkal megfizethetőbb okostelefonra. Olyannyira, hogy a netezők többsége, immár több, mint 60%-a ma már okostelefont használ böngészésre. Az okostelefon „simogatásával” töltött idő is sokkalta több, mint az asztalhoz láncoló PC korabeli netezés, ezért sok háztartásban porosodni kezdtek a számítógépek. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az okostelefon túlszárnyalta az összes lehetséges függőséget…

A felhasználókon, avagy a látogatóidon túl pedig a másik oldal is nagyon fontos! A keresők -nevezzük nevén- a Google előnyben részesíti a mobilbarát oldalakat, hiszen fontos számára a minőségi lista helyes rangsorolása és dolgozik is folyamatosan az újabb és újabb algoritmusokon, amivel még tovább fejlesztheti találati listájának helyes összeállítását.

A mobilbarát weboldal tehát tulajdonképpen nem csak mobilbarát, mindinkább felhasználó- és keresőbarát!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!