Mi és a beagle fajtamentés

2009-ben a Beagle Club Online fórumán látogatóink keménymagjából megalakult a Beagle kutya fajtamentés, azaz a Beagle-ÉRT Közhasznú Egyesület, melyet 2009. július 7-én jegyeztek be hivatalosan.

A beagle fajtamentés kialakulása Magyarországon

Az egyesület megalakulásáig férjemmel a Beagle Club Online név alatt koordináltam a beagle fajtamentéshez szükséges feladatokat. Emaileket és telefonokat fogadtunk ill. küldtünk, hirdetéseket jelenítettünk meg a klub oldalán, felkutattuk az interneten országosan hirdetett – akkor még kutyachip nélküli – elveszett és talált beagle kutyákat, majd a klubtagok segítségével megkerestük az egyezéseket.

Országos adatbázist alakítottunk ki az akkori beagle gazdikról és bevezettük a Beagle Club Online kutyabilétát. Nyilvántartást vezettünk a klubtagokról, kapcsolatban álltunk több tucat állatvédő egyesülettel, menhellyel és más fajtamentőkkel, akikkel szorosan együttműködve dolgoztunk nap mint nap a kóbor beagle kutyusok hazajuttatásán.

Az országos lefedettségű Beagle Club Online klubtagjai között akadt néhány önkéntes, akik pénzt és időt nem kímélve a szükséges helyszínekre kivonulva végezték a beagle kutyusok mentését. Volt, aki ideiglenes befogadást vállalt, más a szállításban segítette a munkát. Mi az online feladatoknál maradtunk. Az eredményes mentések következményeként 2009-ben önkénteseink megalapították a Beagle-ÉRT Közhasznú Egyesületet. Az egyesület első hivatalos weboldalát mi készítettük el.

Az egyesület különválása

2011-ig tiszteletbeli tagként továbbra is aktívan részt vettünk az – ekkor már – fajtamentő egyesület online adminisztrációs munkájában, de ebben az évben az egyesületnek végzett önként vállalt webes munkánk véget ért.

Túl sokat vállaltam. A szó szoros értelmében kimerültségig dolgoztam a kutyaügyeken, míg a több hónapig tartó rosszullétek végül térdre kényszerítettek. Haragosné Gyuricza Annának, az egyesület elnökének és az egyesület többi tagjának jeleztem a problémát és a kilépésemet.

Visszavonulásom a Beagle Club Online-t nem érintette, de valamiből lejjebb kellett adnom. Az egyesülettel passzívan továbbra is együttműködtünk, de a Beagle Club Online valójában ekkor már levált a fajtamentéstől. 2011-ben nyilvántartásunkban közel 1000 beagle kutya volt.

Bár Beigli kutyánk, a Főnök már nincs köztünk, a Beagle Fajtamentés weboldalán jelenleg is az eredeti fejléc látható Beigli fotójával. Így őrizzük a Főnök emlékét, aki nélkül talán sosem jöhetett volna létre a Beagle Club Online és a beagle fajtamentő egyesület…

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!