Mesterséges intelligencia alkotta távmunka a jövőben

Mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligencia. Még nem tapasztaltuk meg igazán, hogy mi az, de mindennapos téma. A mesterséges intelligencia emberi beavatkozás nélkül önmagát vezérlő, helyettünk gondolkozó gép, illetve program, amely a jövőben helyettünk fog dolgozni. Vagy mégsem?!

Mindenki tartással beszél róla, miközben alattomosan beépül a mindennapjainkba. Rábízzuk a fizetésünket, a számlázást, a közösségi életünket és minden adatunkat. Szüleink még tudták szeretteik telefonszámát, de mi már egyet sem tudunk fejből. A születésnapi köszöntésekkel is már a közösségi oldalak figyelmeztetésére hagyatkozunk. A pénztárosok sem számolnak már, kiszámolja helyettük a pénztárgép a visszajárót.

A jövőben gyakorlatilag minden munka végezhető lesz távmunkában, hiszen a robotok vezérelhetősége már a kezünkben van. Ami gépiesíthető, az okostelefonnal mind irányítható. Márpedig a gépiesítés és maga a vezérlés csupán hardverek és szoftverek összehangolása programozó nyelven. Parancsokból és a parancsok teljesítéséből álló számítások ezek különböző megoldásokkal. A megoldásokat jelentő szoftverek ma már ú.n. alkalmazások, melyeket direkt módon, az okos eszközeinkhez fejlesztenek az informatikusok.

Először minden (táv)vezérelhetővé válik…

Az informatikusokra lesz a legnagyobb szüksége a világnak, mert a fejlődésnek köszönhetően a jövőben szinte mindent a vázolt módon fogunk vezérelni. Ennek a kereskedelem és a kényelem az oka, hiszen az ember mindent birtokolni akar úgy a minden napi kenyerét, mint az autót, vagy a smart televíziót. Ma még annak is örülünk, ha egy smart tv (okos televízó) távirányító helyett saját okostelefonunkkal is kapcsolgatható, de a sebészetben egy műtét során már sokkal kifinomultabb és fontosabb munkát végeznek a hasonlóképpen vezérelt robotok.

Nincs ez olyan messze, mint gondolod! A digitalizáció már elkezdődött. Okostelefonod már van. Okos TV-d is. Okos hűtőszekrényről már talán hallottál és okos izzóról is. Az otthoni fűtést ma már ki-be kapcsolhatod a munkahelyedről. De ennek a sornak itt közel sincs vége, hiszen a hipermarketekben egyre több az automata pénztár, nem igaz? Ma már a buszjegyet, a vonatjegyet, de még a koncertjegyet is mobilon vesszük, a fizetésről, mobilbankolásról és a digitális számlákról már nem is beszélve! Valószínűleg hamarosan a kriptovaluták ideje is eljön és a sornak itt közel sincs vége!

Önvezető metró, drónok és a sort még hosszasan sorolhatnánk, hogy mi minden került bevezetésre az elmúlt néhány évben, ami mind-mind arra utal, hogy egyre szűkebb a kör, amelyben emberi erőre, emberi gondolkodásra van szükség. A jövő a távmunkáé és a helyettünk gondolkodó, számoló és cselekvő mesterséges intelligenciáé. A rossz hír az, hogy nem tudhatjuk, mi lesz enne a vége, de a szakértők óva intenek az ismeretlen ilyen magas fokától, a jó hír viszont az, hogy a távmunka hirdetések száma évről évre szaporodni fog!

Az önműködő mesterséges intelligencia

Most vagyunk a mesterséges intelligencia előszobájában. Az első okos kütyük már bekerültek a háztartásokba, forgalomban vannak az ú.n. „okos otthon” vezérlők, de mindezek még nagyon kis számban ismertek. A mesterséges intelligencia valójában ott kezdődik, amikor egy „tanuló robotot” kapcsolnak rá valamire. Ezek a robotok már olyan számításokat tudna végezni, amit az ember nem, vagy csak nagyon hosszú idő alatt tudnak kiszámolni. Mert minden számításokon alapul, elvégre számítógép volt minden alapja…

Szóval az emberi beavatkozás nélkül, magától „számoló” robot, azaz a mesterséges intelligencia már „önállóan dolgozni tudó” kolléga, ahogy ezt a hirdetésekből ismerhetjük, azaz egy emberi lény helyét veszi át. Habár láthattunk már ilyet többek között a Tesco pénztáraknál, ott a vásárló végzi el a piszkos munkát, nem az egykori pénztáros és nem a gépek. Manapság azonban egyre több olyan elektronikus ügyfélszolgálatot működtetnek a weboldalakon, ahol viszont robot felel a cseten a kérdéseinkre. Ők már tanuló robotok…

S hogy mi marad meg a munkából? Amikor az ember már majd’ minden elvégezni kívánt feladatot ráterhelt a gépekre, a fennmaradó munka lesz a távmunka. A távmunka hozzászoktat a kényelemhez, még több óraszámban ültet a számítógép elé, ez pedig egyenes út a tartalomgyártás felé, amivel a munkagépektől függetlenül is lehet majd pénzt keresni, de akkor már nagyon szigorú szabályok között fogunk élni. Vajon bízzunk-e abban, hogy így legyen?!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!