Gmail fiók: a Google ingyenes levelezője

Gmail fiók

Bármit szeretnél is az interneten, a legelső lépésként érdemes egy saját e-mail címet létrehoznod. Az email cím egy weboldalon keresztül érhető el, ahová egy általad megadott felhasználónévvel és jelszóval tudsz belépni. Belépéskor egy privát felületet fogsz látni, ahová csak és kizárólag a neked címzett levelek fognak érkezni. Válaszolni is ugyanezen a felületen tudsz majd a leveleidre. A Gmail fiók ingyenes és a levelezésen túl további lehetőségeket jelent számodra!

Amikor beköltözöl egy házba, fontos teendőid egyikeként vásárolsz egy postaládát, hiszen életünkben nagyon sok ügyintézés zajlik postai úton. A postai ügyintézés egyik korszerű formája emailben történik, ami ugyanaz, mint a postai levelezés, csak a neten zajlik. Interneten a levelet email-nek hívják, a postaládádat pedig email fióknak. Ahogy saját házadban a postaládáról is saját magadnak kell gondoskodnod, úgy az interneten is neked kell létrehoznod az internetes postaládádat. Szerencsére ez nem kerül pénzbe, a fizetős verziót üzleti célra fejlesztették ki. Szóval egyszerűen csak regisztrálsz egy saját email fiókot és máris levelezhetsz bárkivel, aki megadja neked az emailcímét. Ne ijedj meg, tök egyszerű!

Gmail fiók regisztrálás

Google fiók nélkül nincs email cím, szóval mi most egy Google fiókot fogunk létrehozni. Ha a keresőbe beírod, hogy „Google fiók”, a lista első találata ez lesz: myaccount.google.com . (Nyugodtan kattints a kék színű linkre, ezzel megspóroltam neked a keresés idejét!) A másik ablakban, ahol megnyílt az oldal, nyomd meg a „Google-fiók létrehozása” gombot. A legszimpatikusabb email szolgáltató weboldalán is elindulhatsz, de ugyanoda fogsz kilyukadni, mert a Gmail weboldalán is első lépésként a „Fiók létrehozása” gombra kell kattintanod, majd „Fiók létrehozása saját magamnak” lehetőséget kell választanod.

Egy űrlapot fogsz találni, ahol meg kell adnod az adataidat. Tudom, a vízcsapból is az adatvédelem folyik, hogy ne adjunk meg minden adatunkat az interneten, meg legyünk óvatosak, stb. Ez így is van, tényleg légy óvatos! Viszont a Gmail a világhírű Google termékeként egy megbízható email szolgáltatás, amit sok millióan használnak, így nem kell tőlük félned!

A felhasználónevet jól válaszd meg, mert azt utólag már nem fogod tudni megváltoztatni! Ez csupa kisbetűvel és ékezet nélkül bármi lehet, amit meg tudsz jegyezni. Lehet becenév, monogram, vagy a teljes neved, ez szabadon választható. Sajnos gyakran fordul elő, hogy foglalt a kívánt név, ilyenkor használj rövidítést, vagy plusz karaktereket, esetleg rugaszkodj el a sablonítástól olyan megoldással, mint pl.: postaladam@, leveleknekem@, petilevelek@, stb.

A jelszó legyen jól megjegyezhető, de hosszú és tartalmazzon számokat is, mert úgy a legbiztonságosabb! A jelszót kétszer kell megadni, így kizárható az elütés. Ezután a telefonszámot kell megadnod. A telefonszámod egy olyan egyedi azonosítónkká vált, ami biztosíték arra, hogy nem kamu telefonszámot adsz meg regisztrációkor. Ha így tennél, a következő lépést nem tudnád megtenni. Telefonszámodra egy kódot fog küldeni a Google, mely kódot meg kell majd adnod a regisztrációs felületen.

Ezt követően újabb adatok megadása következik, majd jönnek a különböző leírások, hogy milyen adatot miért kér a Google, ezeket az olvasnivalókat és szabályokat ennél a pontnál lehetőséged van elolvasni, vagy átugorni is. Elolvasni utólag is el tudsz mindent, a Google bőséges leírásokat állított össze a különböző szolgáltatásaihoz. Ilyen többek között a következő lépésben elolvasható adatvédelemről és szerződési feltételekről szóló szintén hosszú szöveg. Az ezt követő gombnyomással hozod létre az áhított Gmail fiókot, ahová ettől kezdve be tudsz lépni leveleid kezeléséhez.

Ha kész vagy, a cikkem tetején volt egy link „legszimpatikusabb email szolgáltató”. Ez a Gmail weboldala, ahová a most regisztrált felhasználóneveddel (kukac előtti rész az email címben) és jelszavaddal belépve máris láthatod, hogy néz ki a saját internetes postafiókod. Innentől kezdve ha bárkinek megadod az emailcímed és az illető ír neked emailt, a levelét itt fogod tudni elolvasni. Fontos, hogy a fiókodba nem elég belépni, távozáskor adataid biztonsága érdekében ki is kell lépni a „Kijelentkezés” gomb megnyomásával! Ha a jövőben bármilyen egyéb weboldalon regisztrálsz, a kilépés mindenhol szükséges lesz! A kilépés nem ugyanaz, mint amikor bezárod az ablakot a böngésződben!

Nagyon fontos! Ahogy vendéget sem vár az ember hívatlanul, úgy levelet sem kaphatsz idegenektől, mert a kéretlen levél (spam) mindig gyanús. Az email címed nem kerülhet illetéktelenek kezébe, hacsak nem te magad adtad meg valahol. Soha ne dőlj be olyan levélnek, ami látszólag a bankodból, vagy közműszolgáltatódtól jött kéretlenül és kattintásra, vagy fizetésre próbál rávenni, esetleg valamilyen adatodat kéri! Az ilyen leveleket csalók küldik!! Ha bármi gyanúsat tapasztalsz, ha tartozással gyanúsítanak, inkább érdeklődj a szolgáltatódnál!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 3 / 5. Szavazatok száma: 2

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!