Veszélyes spam: mit árthat egy kéretlen levél?

Offline spam

Amikor az ember munkából hazaérve kinyitja a postaládáját és meglátja a sok szórólapot, általában ökölbe szorul a keze. A szórólapok a „kéretlen levél” fogalmával azonos offline reklámok, amik a valódi postaládánkba kerülnek. Ezek valójában veszélytelenek, de sok bosszúságot okoznak a társasházaknak, mert a kézbesítőket a lakók nem kívánatos személynek, a szóróanyagokat pedig szemétként kezelik. Az online kéretlen levél esetében azért többről van szó! Nekünk épp a minap érkezett postaládánkba egy nagyon veszélyes spam!

A spam önmagában csupán ártalmatlan, kéretlenül érkező levélszemét. Az igazán veszélyes spam nem a lépcsőházi postaládádba érkezik, hanem az email fiókodba. Olyan hírlevéllel már biztos találkoztál, amire nem iratkoztál fel, ezek csak ártalmatlan, de bosszantó reklámok, főleg akkor, ha nem lehet róluk leiratkozni. Ilyenkor felmerül az emberben a kérdés: a feladó vajon honnan szerezte meg az emailcímemet?!

Néhány éve még sokkal lazább volt a világ, mindenki kedvére vásárolhatott mindenféle adatbázisokat. Az adatbázis nevekből (vagy cégnevekből) álló lista email címekkel, igény esetén további adatokkal. A kétezres évek elején ezen adatbázisok kereskedelmének virágkorát éltük. Akkor értelemszerűen a spamek száma is megnövekedett. Az sem volt kellemes, de ami ez után jött, sokkal rosszabb!

Amikor már nem csak a cégek adatait gyűjtik

Először a TV-ből és rádióból hallottuk, hogy ne adjuk meg senkinek a PIN kódunkat és különböző jelszavainkat. Ezután jöttek a rémhírek, hogy ismeretlen feladótól érkező emailt ne nyissunk meg. Később ugyanez már úgy terjedt tovább, hogy ne kattintsunk az ilyen levelekben a mellékletekre és a linkekre. Olyan hírek is terjedtek, hogy csalók élnek vissza a különböző bankok nevével, ezért senkinek ne adjuk meg pin kódunkat, vagy jelszavunkat emailben. Ezekhez már alkalmazkodott az ember, de sajnos az emberi fantázia nem ismer határt!

Jelenleg a csalók bankok, közművek és a legkülönbözőbb szolgáltatók nevében küldenek ki emaileket magánszemélyeknek, amelyekben arra próbálják rávenni az áldozataikat, hogy kattintsanak a levélben található linkre (vagy weboldal címére), vagy nyissák meg a csatolt dokumentumot. Gyanús, kéretlen levél esetén soha semmilyen linkre nem szabad kattintani és a mellékletet sem szabad megnyitni! Ha ilyen kérés nincs a gyanús levélben, de valamilyen adatot kér tőlünk a feladó, soha semmilyen adatot ne adjunk meg senkinek emailben, mert semmilyen hivatalos szerv, vagy szolgáltató nem szokott emailben adatot kérni! Az adatszolgáltatásnak hivatalosan sehol nincs ilyen módja, hisz mindenhol szerződéseket írunk alá és papír formátumú dokumentumokat töltünk ki – még akkor is, ha ma már ez elektronikusan történik.

Sajnos ma már nem egyértelműen beazonosítható, idegen nyelvről rosszul fordított, magyartalan szövegezésű levelektől kell tartanunk, a csalók már a megszólalásig hasonló veszélyes spam emailt küldözgetnek, mint amilyen egy hivatalos email. Minden olyan email esetében, amikor nem csupán reklámot kapunk, hanem szó szerint a magánügyeinkhez próbálnak hozzáférést, vagy valamilyen adatot kérni (bankszámlaszám, pin kód, telefonszám, stb.), soha ne tegyünk eleget az ilyen emailben kérteknek! Ehelyett az emailtől függetlenül keressük fel az érintett szolgáltató weboldalát, mert a visszaélésekről általában értesítik az ügyfeleket.

Sajnos önkormányzati weboldalakon, mobilszolgáltatók, energiaszolgáltatók és bankok weboldalán is előfordult már, hogy olvasható volt egy-egy tájékoztató arra vonatkozóan, hogy valaki a nevükkel visszaélve próbál levélben adatot kérni a címzettektől, vagy arra rávenni őket, hogy kattintsanak az emailben található linkre (webcímre). Soha ne tegyünk ilyet! A csalók az ilyen emailekkel hozzáférést remélnek a bankszámlaszámunkhoz, ill. ma már további értékes adatainkhoz is, amikkel belegondolni is rossz, mi mindenre használhatóak fel abban a világban, ahol már mindent az okostelefonunkkal, (azaz ha úgy tetszik, telefonszámunkkal és email címünkkel, azaz a személyazonosságunk kulcsával) vezérlünk…

Ha gyanús levelet kapsz és az illetékes weboldalán nincs szó semmilyen aktuális visszaélésről, érdemes érdeklődni telefonon és értesíteni a szolgáltatót a történtekről, hogy megtehessék a szükséges lépéseket!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!