Kamu állások, csalók elkerülése: tanulj meg szűrni a neten!

Csalók a neten

Sajnos az apróhirdetésekkel foglalkozó oldalaknak csak egy részén van távmunka kategória, és ahol van, ezen kategóriákban mindenütt elharapóznak a piramisjátékok és az MLM hirdetések. A piramis és az MLM játékokat hirdetők nem feltétlenül azonosak a csalókkal. Az ilyen fajta „munka” a legtöbb esetben létezik, de két buktatója van:

  1. Fizetni kell a rendszerbe lépésért
  2. Nevetségesen keveset fizet

A fizetős játékokról nincsen tapasztalatom, de nem feltételezem róluk mindenáron, hogy csalók lennének. Azt feltételezem, hogy azon az elven működnek, hogy ha már befizetett nekik valaki egy összeget, akkor megdolgozik azért, hogy azt hihesse, nem hiába tette ezt.

Vagyis, bizonyos ideig tartja a reményt az illetőben a befizetett összeg, majd ha az idő múlásával ráébred, hogy a pénzéért kapott lehetőség, amivel a munkát végezheti, nem termeli ki még azt az összeget sem, amit ő befizetett, kötelezettségek nélkül kilép a rendszerből.

De akkor ez miért nem csalás?

A fenti „munkalehetőség” minden esetben valamilyen termék, vagy szolgáltatás terjesztését, új ügyfél,vagy vásárló felkutatását takarja. Ez gyakorlatilag ugyanolyan üzletkötői munka, mint amit „üzletkötő munka címen hirdetnek”, de itt nincs fizetés, csak minimális jutalék az eladott termékek, vagy az új ügyfelek után. Vagyis mindez nem csalás, de ha nem vagy elég jó benne, nem nevezhető munkának, mert nem tudsz belőle megélni!

Csalásnak azért nevezik, mert amikor egy hosszú ideje állást kereső ember rátalál egy ilyen hirdetésre, és utolsó fillérjeit adja bele a reményt jelentő lehetőségbe, akkor bizony elég csúnya dolog visszaélni az elkeseredett munkakereső bizalmával és azzal kecsegtetni őt, hogy két hét múlva nyugdíjba mehet, mert nemsokára milliókat fog keresni.

Sajnos márpedig ezt a „munkát” – de maradjunk inkább a játék szónál – rámenős, jó beszélőkével rendelkező embereknek találták ki. Ha nem beszélsz „lyukat az ügyfél hasába”, akkor bizony semmit nem fogsz eladni és semmit nem fogsz keresni ezekkel a termékekkel, sajnos így van ez a legtöbb játékosnál, akik jóhiszeműen belépnek a rendszerbe, de nem értenek az értékesítéshez.

Piramist és hasonlókat annak érdemes játszani, aki kialakult ügyfélkörrel rendelkezik, vagyis van kinek eladni a közvetített portékát. Ez azt jelenti tehát, hogy ilyesmivel leginkább másodállásban lehet eredményt elérni. Egy fodrász, vagy kozmetikus pl. ajánlhatja vendégeinek a kozmetikai cikkeket, talán így tényleg el lehet érni ezzel valamit. De egy ingatlanügynök pl. hiába ért hasonlókhoz, ő kozmetikai cikket már nem fog tudni eladni.

Akkor mi a csalás?

Persze ez nem jelenti azt, hogy az ilyen hirdetések között nincsenek csalók!
Néhány további példa olyan kifejezésekre, amiket előszeretettel használnak a csalók, vagy a piramis játékosok hirdetéseikben:

  • kevés időráfordítással (miért lenne ez a célom, ha egyszer dolgozni szeretnék?!)
  • gyors pénzkereseti lehetőség (havi fix fizetést hogyan tudnék gyorsan megkapni?!)
  • anyagi függetlenség (egyedül a szinglik és a vállalkozók függetlenek, nem egy munkavállaló!)
  • valós munka (valótlant még sosem láttam hirdetni, tehát mind valós, vagy nem?!)
  • kérd ingyenes tájékoztatómat (ingyenes???! miért kéne fizetni egy tájékoztatásért?!)

Ha tehát a fentiekben leírt játékokat és a csalókat el szeretnéd kerülni, kerüld el a fentihez hasonló hirdetéseket és olyan távmunkát keress, amelyben konkrét munkát, konkrét feladatokat neveznek meg! Aki igazi távmunkát hirdet, nem ilyen általánosságban fogalmaz. Ők leírják, pontosan mi lenne a dolgod!

Az utóbbi években alakult néhány olyan munkaközvetítő rendszer, amely a rendszerbe lépésért belépődíjat kér. Ezek ma már nem feltétlenül csalások, sőt! Egyre több ilyen van, de sajnos még mindig csak külföldön. (Feltételezésem szerint a következő években ezek száma itthon is meg fog nőni.) Ezek ú.n. mikro munkák, amiket a közvetítőn keresztül lehet „lecsapni” mielőtt más elviszi őket. Ahol pénzt kérnek a regisztrációért, ott mindig legyél bizalmatlan, mindig figyelmesen olvasd el a leírást, de azért légy szemfüles, mert nem minden csalás, ami fénylik!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!