Ezer lámpás éjszakája

Lámpások

Két éves voltam, amikor az öcsém született. Nem tudom helyre rakni a fejemben azt a tényt, hogy ő már nincs, pedig még meg sem ismerhettem. Tomika egy évesen meghalt. Azoknak a szülőknek, akiknek valaha eltűnt a gyermekük, szintén egy bizonytalan érzéssel kell szembenézniük, de számukra még van remény, hogy gyermekük egyszer hazakerül…

A napokban egy szívbemarkolóan szép kezdeményezést találtam, ami kifejezetten az eltűnt gyermekekért jött létre. Nagyon szeretem a szimbólumokat, ez a rendezvény pedig jól szimbolizálja az eltűnt gyermekekért aggódó szülők reményét. A rendezvény neve: Ezer Lámpás Éjszakája.

Ahogyan a neve is utal rá, a rendezvényen mindenki egy-egy lámpást (világító lufit) emelnek a magasba. A lufik a hazautat mutató fényt szimbolizálják, amelynek magasba repítésével a résztvevők (köztük az elveszett gyermekek szülei) közösen jelzik a csellengők felé, hogy még mindig várják őket haza. Az elmúlt években a lufikat engedték, hogy a magasba emelkedjenek, a fellegek közé, ahogy más rendezvényen valaminek a felszabadítását szokták szimbolizálni az égbe engedett lufikkal.

Míg május utolsó vasárnapja a Gyermeknap, május 25. az Eltűnt gyermekek világnapja. Ebből az alkalomból kerül sor ezen a hétvégén 20.000 világító lufit 6 magyarországi városban (Budapest, Dunaújváros, Eger, Miskolc, Siófok, Vác) emelnek majd egyszerre a magasba, ami csodaszép látvány lesz az emelés perceiben. Ezt követően ugyanennyi fénylő pont fog elterjedni az utcákban is.

Idén nem engedik el a lufikat

Idén csak magasba emelik a lufikat és a közösségi esemény után a világító léggömböket mindenki hazaviheti. A hazatérő „lámpások” fényei ezzel nem csak a rendezvényen, de országszerte felhívják majd magukra a figyelmet. mind az utcákon, mind a tömegközlekedési eszközökön, valamint a szomszédok figyelmét is felkelthetik. Az újítással a szervezők tovább bővítik az eltűnt gyermekek felé jelzett üzenetet, mely szerint az aggódó szülők (és a résztvevők) nem engedik el a bajba jutott gyermekek kezét.

A rendezvényt szervező „Ezer Lámpás Éjszakája Alapítványt” az éppen tíz évvel ezelőtt, egy Margitszigeten eltűnt fiú szülei hozták létre. A program jó barátjuk, Kárász Róbert ötlete volt és ma már a kilencedik alkalommal kerül megrendezésre. Ha szeretnél tovább olvasni a jótékonysági koncertekkel tűzdelt ingyenes rendezvényről, valamint az alapítvány munkájáról, látogasd meg a rendezvény weboldalát: ezerlampasejszakaja.hu

Ackermann József, az eltűnt fiú édesapja 2009. óta keresi Ackermann Dávidot. Úgy hiszem, hogy az alapítvány teljeskörű munkájának nemes célján túl az édesapa kitartása is példaértékű! Őszinte szívemből kívánom neki és minden hasonló cipőben járó szülőnek, hogy gyermekük épségben előkerüljön!

Az alapítvány volt az első, aki az amerikai minta alapján bevezette Magyarországon, hogy felkerüljenek a tejesdobozok csomagolására az eltűnt gyerekek fotói. Az alapítvány jelenleg is keresi azokat a cégeket, amelyek a tejesdobozhoz hasonlóan feltüntetnél termékük csomagolásán az eltűnt gyermekek fényképeit! Tetszik!

Tudod-e?
A repülő lámpásokat először Ázsiában használtak katonai jelzésekre, valamint segítség kérésre. Később a lámpások békés használatú dekorációként világszerte elterjedtek. Manapság számos rendezvényen használják a repülő lámpásokat, sok helyen az üzenet hagyományát is megőrizték kívánság formájában. A kívánságot vagy ráírják a lámpásra, vagy elengedésének pillanatában az üzenethagyó elsuttogja kívánságát.

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!