Elektronikus számla kiállítás: 5 ok arra, hogy e-számla mellett dönts

Az e-számla elődje

Lassan minden elektronikussá válik, a számla sem kivétel. Az e-számla kiállítás semmilyen nehézséggel nem jár, ráadásul sokkal könnyebb, mint a papír alapú számla kiállítása, ezért célszerűbb még azelőtt átállni rá, mielőtt kötelezővé teszik a használatát!

Az internet megjelenésével nagyon sok minden felgyorsult és megváltozott. Alighogy megtanultuk, mi az e-mail, már PayPal számlát nyitottunk. Később jött az e-személyi, az e-ügyintézések, köztük az adóbevallás is megkönnyebbült és a lista folyamatosan bővül. A hivatalos ügyintézések elektronikus formájába akaratlanul is belebotlik az ember, de ezen kívül számos további ügyet is intézhetünk online, ami bár nagy könnyebbséget jelentene, sokan mégsem mernek átállni rá, vagy nem is hallottak még róla. Ezek egyike az elektronikus számlázás, azaz az e-számla. Lássuk, miért jó ez nekünk!

1. Kevesebb tortúra: nincs többé nyomtatás, se postázás

Az első és legfontosabb, hogy az e-számla kiállításkor ma már minimális a hibalehetőség. Az e-számla rendszerek átláthatóak és nagyon könnyen lehet velük számlát kiállítani. Aki számlázó programot használ, már ismeri a gépi számla előnyeit, de eddig a számlát ki kellett nyomtatni és postára kellett adni, ami mindig külön tortúra. Az e-számla lényegében ugyanígy működik, leszámítva a postázást. A kiállított számlát nyomtatás nélkül, e-mailben is elküldheted ügyfelednek, ill. a postázással az e-számla rendszer működtetőjét is megbízhatod!

2. Könyvelőbarát: számláidhoz könyvelőd is közvetlenül hozzáférhet

Az e-számla rendszerek lehetővé teszik a hozzáférést a könyvelőd számára is. Nem kell többé külön szekrényt fenntartani a könyvelőnek leadandó papíroknak, mert minden elektronikusan tárolódik a fiókodban. A könyvelőd – amennyiben engedélyezed számára a hozzáférést – szükség esetén bármikor bármelyiket kinyomtathatja. Ez nagyban segíti a kommunikációt köztetek és ennek köszönhetően a telefonszámla is kevesebb lesz.

3. Nyugodt éjszakák: NAV-barát

Ha a könyvelést mégis inkább magad végeznéd, akkor sem kell attól tartanod, hogy elvesznél az adózás útvesztőjében! Egy valamire való e-számla rendszer „100% NAV álló”, vagyis nem kell tartanod a jogszabályi változásoktól, mert azokat a fejlesztők figyelembe veszik és beleépítik a rendszerbe. Ettől függetlenül jobban teszed, ha könyvelőre bízod a könyvelői feladatokat! Figyelem! Az e-számlázó program használatát jelenteni kell a NAV felé!

4. Spórolás: partnerprogramja kedvezményhez juttathat

Ma már több e-számla rendszer működik, de mivel mindannyian pénzből élünk, az is egy szempont, ha egy szolgáltató költségeiből le lehet faragni valamicskét. Ahogy sok más területen működő vállalatnál, úgy a számlázó programok fejlesztői is használnak ún. affiliate programot. Ez azt jelenti, hogy partnerprogram keretében, meghatározott feltételek alapján lehetőséged van kedvezményekhez juttatni magad. Ehhez egy saját blogra, vagy saját weboldalra is szükséged lesz.

5. Mobilis számlázás: eszközfüggetlen használat

Az elektronikus számlázásban az is nagyon jó, hogy a „lyukas órákban”, pl. egy élelmiszeráruházban sorban állva, okostelefonodról is kiállíthatod a számlát, nincs személyi számítógépre korlátozva a számla kiállításához használtható eszköz.

Szó mi szó, szeretünk a megszokásainknak élni és mindig nehéz átállni az újdonságokra. Így volt ez a sokáig „bunkófonnak” gúnyolt mobiltelefonnal is, aztán a közösségi oldalakkal, a „simogatós” okostelefonnal és még sorolhatnánk. A digitalizáció ma már fekete lyuk módjára mindent felfal, ami az útjába kerül és nagyon úgy tűnik, hogy nincs visszaút. De az idegentől nem szabad félni, inkább fel kell ismerni a számunkra hasznos oldalát!

Ha most szeretnél átállni az e-számla használatára, még van időd megismerni a működését. Ha azonban megvárod, hogy kötelezővé tegyék, határidőkhöz leszel kötve és ismét meg kell majd küzdened az örökké lesben álló stresszel! Ha olyan elektronikus számlázó rendszert keresel, ahol a fent leírt mind az 5 feltétel érvényesül, regisztrálj itt és következő számládat már most e-számlaként állíthatod ki!

Borítókép: Oliver Menyhart, pixabay.com

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!