Mit lehet tenni a trollok ellen?

Trollok a neten

Akik azt boncolgatják, hogy mivel tudsz védekezni a trollok ellen, a különböző válaszadási módszereket említik, ami vagy bejön, vagy nem. Ma már a pszichológusokat is foglalkoztatja ez a téma, hiszen a trollkodás és a megszégyenítés fogalma már összefort, de vajon hol a határ? A személyiségi jogok, a zaklatás, a rágalmazás már jogi fogalmak, ameddig nem szabadna elfajulnia az ilyen jellegű, pusztán online, vadidegenekkel folytatott szópárbajoknak!

A trollok többnyire csak társadalmunk rejtett agressziójának a hírnökei. Ők azok az emberek, akik ezt a módját választják véleményük kifejezésére. Troll sajnos bárki lehet, a szomszéd, a sarki fűszeres, a főnököd, te, vagy én, bárki! Soha nem lehet tudni, hogy kivel állsz szemben! A baj alapvetően nem velük van, hanem a társadalom összességével, ami hagyja, hogy emberekben ilyen indulatok halomzódjanak fel.

Csakhogy a társadalom mi vagyunk! Ahogy a trollok is! Ne abba fektessünk energiát, hogy megfejtsük, a szomszéd Marika néni köszörüli-e rajtunk a nyelvét, helyette próbáljunk meg tenni a trollok ellen, szüntessük meg a trollkodás jelenségét. Hiszen még ha Marika néni is a bestia, nem ő az egyetlen…

A két leghatékonyabb megoldás a trollok ellen:

  • Ha nem keltessz te is troll látszatát azzal, hogy passzívan vagy jelen ott, ahová regisztráltál, vagyis ha aktív a profilod! Ha mindenki így tenne, a kamu profilok elvesznének a valódi személyek között.
  • Ha az adott felület szabályzatának megfelelően jelented a trollt, vagy a kommentjét!

Tölts fel profilképet, használd a profilod aktívan, de ne engedélyezz mindent a nyilvánosságnak! Arra semmi szükség, hogy olyan képet tölts fel magadról, amit nem akarsz. Arra sincs szükség, hogy a főnököd, vagy Marika néni az életed minden percéről tudjon!

Azoknak az internetes felületeknek, ahová regisztrálunk, számos szigorú szabálynak kell megfelelniük az adatbiztonságot illetően. Így van ez a legelterjedtebb Facebookkal is, de minden másik közösségi oldallal is. Egy ilyen helyre történő regisztrációddal létrehoztál egy profilt. A profilodba belépve az adatvédelmi beállításoknál tudod ki és be kapcsolni, hogy mi az, amit csak ismerőseid láthatnak és mi az, amit bárki az Interneten.

Minél régebbi egy profil, annál hitelesebb! Ha pedig olyan trollal találkozol, aki nagyon régi profilt működtet, jelentsd a megfelelő gomb megnyomásával, ha biztos vagy benne, hogy trollról van szó! A háttérben a weboldal működtetői folyamatosan dolgoznak az ilyen profilok eltűntetésén, de nekünk is segítenünk kell!

Korunkban az emberek minden téren bizalmatlanok, a trolloknak köszönhetően pedig ma már mindenki gyanús! Sajnos a passzív felhasználók is!

Ezért fontos, hogy legyen legalább egy profilképed és némi valós tartalom rólad az interneten, mert amíg ez nincs meg, addig sajnos te is bármikor gyanúba keveredhetsz, akár a trollok!

Nyilvánvaló, hogy online jelenléttel a világ emberei a nagyhatalmak számára sokkal ellenőrizhetőbbé válnak. Vajon a trollkodás fogalmának van bármi köze ehhez?! Bárhogy is van, az interneté a jövő és mivel egyre több anyag kerül fel a világhálóra, egyre nehezebb lesz felzárkózni, ha kimaradsz belőle! Évről évre egyre nehezebb lesz bizonyítanod önmagad!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!