Tomte azaz a skandináv télmanó

Sosem hinnéd el, hogy ma kit láttam!!! Képzeld, a skandináv “Télapó” mindössze egy kattintásnyira volt tőlem! Ma egy horgolási és amigurumi (horgolt, kitömött játékfigura ) tippeket bemutató blogra fújt a szél, miközben felbukkant Tomte (vagy Nisse), a Télmanó.

A blog posztjából megtudtam, hogy a skandináv országokban karácsonykor egy manó hozza az ajándékokat, nem a Mikulás! A manó neve Tomte, azaz Télmanó, mint nálunk a Télapó.

Tomte nem a mi ismert, életnagyságú pocakos öreg apókánk, hanem az északi erdők mélyén lakó trollocska. A skandináv mitológia trolljai földalatti barlangokban élő manók, akik nagy fülűek és nagy orrú lények. Tomte hosszú fehér szakállat és kúp alakú piros sapkát visel.

A vikingektől átvett jelenség olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy Skandináviában gyakran találunk manó szuveníreket az üzletekben és karácsonyi vásárokban. A trollok népszerűsége azonban nem ér véget a karácsonyi szezon végén sem, mert a trollok már világszerte belopták magukat az emberek szívébe. A fantasy könyvek egyre gyakrabban említik őket és számtalanszor vonják be őket szerepjátékokba is.

Szóval Tomte ott csücsült a neten és én láttam őt! Az említett amigurumi blogon le van írva, hogy hogy tudsz hajszál pontosan ugyanolyan Tomte télimanót horgolni (vagy kötni), mint amilyen a képen látható. Nagyon cuki kis Télapómanó, de ő hogy bírná el a rengeteg karácsonyi ajándékomat?! ;)

Tomte azaz a skandináv télmanó” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Éva

    Nagyon örülünk, hogy Tomte manó elnyerte a tetszését és bekerült a posztjába. Összes bejegyzésünk közül Tomte látogatottsága volt a legnagyobb, másoknak is elnyerte a tetszését. A mi manónkat megvásárolni nem lehet, de elkészíteni a leírás alapján igen: A manók a neten blogot érdekesnek találom, egy fajta lehetőség egy más jobb világ megmutatásának (sajnos csak kitalált világ) mint amiben jelenleg mi emberek élünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .