Amikor távmunkára gondolsz, képzeld el a legszebb tengerpartot a világon, majd nézz végig a homokos tengerparton járókelő embereken! Ők ott nyaralnak, amíg te dolgozol! Így már nem is olyan izgi, ugye?

A hollywoodi filmprodukciókban gyakran láthattunk már otthonról dolgozó írókat, többek között Johnny Depp filmjei között is találsz néhányat. Az Én, Pán Péter c. filmben színdarabírással foglalkozik, ennek a szép oldalát mutatta meg nekünk a fillmben. A Titkos ablakban azonban a magány és a távmunka árnyoldalát láthattuk, ami egy óceánparton végzett munka mellett mindenki számára nehezen képzelhető el. Pedig a távmunka bár kényelmesnek tűnik, ugyanúgy megvan ennek is a hátránya, mint mindennek a világban.

Távmunkát találni azért nehéz, mert a társadalom egyszerűen nem hisz benne. Erről azok az apróhirdetések tehetnek, amelyek a piramisjátékokat „valós távmunkaként” hirdették az interneten. Pedig a kettő messze nem ugyanaz, de erről itt írtam. A másik probléma a bizalmatlanság. Távmunkára az internet kezdete óta igény van, de a munkáltatók nem tudják elképzelni, hogyan dolgozhatna nekik valaki anélkül, hogy az illető személyesen van jelen.

A távmunkához szükséges eszközök az elmúlt húsz évben nagyon sokat fejlődtek. Kezdetben fel kellett találni magunkat, de ma már könnyedén lehet önállóan (de bármelyik pillanatban ellenőrizhetően) otthonról dolgozni. Ahhoz azonban, hogy valaki távmunkában dolgozhasson, ismernie kell az ehhez szükséges korszerű megoldásokat is a szaktudásán felül.

Távmunka fizetés és teljesítménybér

Sajnos gyakran történik meg az, hogy a munkaadó a teljesítményt a haszonban méri és ennek értelmében is csak akkor akar fizetni, ha látja az elvégzett munka hasznát. Aki távmunkában gondolkodik, az elvégzett munkáért fizet, nem az abból származó haszonért. Ez hamar kiderül, hiszen az a munkáltató, aki tudja mit akar, azt is tudja, miért mennyit fizet, nem tőled kérdezi, hogy mennyiért végzed el a szükséges feladatokat.

Sajnos rengetegen dolgoztatnak teljesítménybérben, ami mindig azt sugallja a munkavállalónak, hogy nem elég jó, mert lehetne többet is csinálni. Ez egy állandó megfeleléskényszert eredményez, ami rövidtávon kifizetődő, de hosszútávon akár depresszióhoz, pánikbetegséghez is vezethet. A pénzt hajtani soha nem lehet olyan fontos, hogy az ember a saját egészségét kockáztassa!

Teljesítménybérben végzett munkát alkalmi jelleggel célszerű vállalni pl. már meglévő részmunka mellett, így egyensúlyban lehet tartani a két munkatípust és nem betegszünk bele az örökös hajtásba. Ez a hozzáállás akár azt is lehetővé teheti számunkra, hogy kipróbáljuk magunkat valami teljesítménybérben fizető új munkakörben. A távmunkában végezhető feladatok száma végtelen!

Mi az, ami távmunkában is végezhető?

Nem mindenki számára egyértelmű, hogy a távmunka nem otthoni munka. A távmunka bármely arra alkalmas helyen végezhető, mely jelenleg elsősorban az ügyfélszolgálat területén hasznosítható, valamint több olyan szellemi, alkotói tevékenység is végezhető távmunkában, mint pl. a szövegírás, újságírás, grafikai munka, stb. A távmunka az internet megjelenésével egyre szélesebb körben kezdett el terjedni, napról napra nő az olyan munkahelyek száma, ahol ráébredtek, hogy a munka elvégzéséhez nem a személyes jelenlét, hanem a jó munkaerő és a megbízható munka a fontos.

Ma már aligha akad ember, aki ne regisztrált volna valamelyik közösségi oldalon. A cégek is sorra követik az online társadalmi szokásokat. Ahová a többség húz, ott a kis vállalatoktól a multi cégekig mindenki beregisztrál, hiszen közösségi média mindenki számára hatékony reklámfelület, ahol célzottan lehet hirdetni. Csakhogy ezeket a felületeket valakinek kezelnie is kell! A „szociális média menedzser” posztol, üzeneteket fogad és válaszol, moderál, stb. Látszólag könnyű munka, de hatalmas felelősség!

A Mintaapák c. sorozatban furcsa megközelítésben láthattunk példát arra, hogyan kell eladni egy vakondriasztót telefonon keresztül. A telemarketing ú.n. üzletkötői munka, melyben az account manager telefonon értékesíti a cég termékeit. Egyes cégeknél ezt a feladatot otthonról is lehet végezni!

Az ügyfélkezelésen kívül számos adminisztrációs munka áll hegyekben az irodaházak minden irodájának iróasztalain. Ez mind távmunkában is végezhető adatrögzítő munkát jelenthetne. Ugyanez a helyzet a beérkező e-mailekkel is, amit szintén valakinek fel kell dolgoznia, saját nyilvántartásba rögzítenie, megválaszolni és még sorolhatnánk. Mindehhez egyáltalán nem lenne szükség arra, hogy bárki bérleti díját fizessen egy irodának.

Hogy ehhez képest mi várható a jövőben, arról a mesterséges intelligenciáról szóló cikkemben írtam. Bízzunk benne, hogy a távmunka virágkora eljön egyszer és a hatékonyabb munkavégzés mindannyiunk számára stresszmentes életmódot jelent majd.

Lassan húsz éve lesz, hogy távmunkában dolgozom. Számlaképes webes „mindenes” vagyok, de elsősorban szövegírással foglalkozom. Távmunka ajánlatokat szívesen fogadok e-mailben, az én ajánlataimat pedig megtalálod a weboldalon.