Saját weboldal értelmező szótár

A saját weboldal titka

Kitalálom! Weboldalt szeretnél, de fogalmad sincs, mi kell hozzá. Kerested a neten, de mindenhol csak rövidítéseket és angol szavakat találsz. Eleged van már az érthetetlen keresztkérdésekből, mert te csak azt szeretnéd megtudni, hogy mi kell egy egyszerű saját weboldal elkészítéséhez. Jól sejtem? Ne aggódj, segítek!

Első lépések a saját weboldal indításához

Ahhoz, hogy saját weboldalad legyen, legelőször egy tárhelyszolgáltatóra van szükséged. Az ő segítségükkel kell a weboldal címét és helyét lefixálni. Ha ez megvan, akkor jön a weboldal szerkesztő. Neki szüksége lesz néhány adatra, amit a tárhelyszolgáltatótól kaptál. Én a weboldaladat együtt elintézem neked a tárhellyel és domainnal együtt, macera nélkül, de a papírokat alá kell írnod hozzá!

Ahogyan a weboldal készítés első lépéseiben írtam, legegyszerűbb a weboldalt egy telekhez és a rajta épülő házhoz hasonlítani. Így a legkönnyebb megérteni a weboldal készítés alapjait!

Idegen szavak értelmező szótára

Domain: A pontos címed, ahol elérhető a weboldalad.
Azt már biztosan kitaláltad, hogy milyen webcímet szeretnél. Javaslom, hogy legyen 1-2 alternatíva, mert előfordulhat, hogy a webcímet más már használja. Sajnos ilyenkor kénytelen vagy másik címet találni.

Ezzel kapcsolatban az egyetlen keresztkérdés, ami felmerülhet, hogy mi legyen a domain végződése? Ez a .hu -ra vonatkozó kérdés. Ma már sok más végződés közül lehet választani, az ár azonban eltérhet!
A domain költsége 2.000 Ft és 10.000 Forint között mozog egy évre.

Tárhely: A telek, ahol a házad épülni fog.
Ez egy fontos alapja az „építkezésnek”! Nem mindegy, hogy elférsz-e majd a telkeden! Ilyenkor feltett kérdések, pl. hogy mekkora tárhelyre van szükséged és mi minden lesz a weboldaladon. Mert ha a feltölteni kívánt képek, esetleg videók mérete óriási, akkor a tárhelynek is óriásinak kell lennie. De ez inkább az ipari mennyiségű fotók esetében értendő. Ipari mennyiségűnek nevezném pl. a webáruházakban használt képmennyiséget.

Ha a teljes weboldalad nem lépi túl az összesen kb. 20-30 fényképet, esetleg néhány videót, akkor az ilyen jellegű problémák téged nem érintenek. A tárhelyet bérelni szoktuk, amiért havidíjat fizetünk. A tárhely havidíja kb. párezer forint, de ebből nagyon sokféle csomag létezik, változó szolgáltatásokkal. Ha korszerű csomagot szeretnél, javaslom a WordPress oldalakra alkalmas tárhely választását. A választékban általában fel van tüntetve, hogy melyik ilyen.

WordPress: A ház motorja
A WordPress vagy WP egy tartalomkezelő rendszer. Sok mindent megcsinál helyetted, de összetett feladatok sorát kell hozzá érteni. A WP-t telepíteni kell a tárhelyedre. Ezután egy sablont kell, majd az igény szerinti megfelelő bővítményeket kell hozzá telepíteni. Ha kész, akkor az oldalt fel kell tölteni tartalommal és el kell végezni a keresőoptimalizálást. A weboldalt frissíteni is kell, ami olykor hibákat idézhet elő, ilyenkor meg kell tudni oldani a problémát.

Nem árulunk zsákbamacskát: a WordPress egy ingyen használható rendszer, amivel saját weboldalt tudsz építeni. Kérdés, hogy egy cég vezetése mellett van-e időd megtanulni a kezelését! Nekem évekbe telt!

Keresőoptimalizálás (SEO):
Itt gondoljunk leendő otthonunkra egy lakóautóként, vagy még könnyebb példa: büfékocsiként. Ha a büfékocsinkkal jó helyen parkolunk, akkor sok éhes száj érkezik hozzánk. De egy weboldal esetében a jó „parkolóhelyért” sokat kell tenni! A látogatók igényei mellett a keresőrobotok igényeinek is eleget kell tenni. Ez azt jelenti, hogy különböző szabályoknak megfelelően kell tartalmainkat létrehozni. Ide tartoznak képeink átméretezései, a SEO szövegírás és számos technikai háttérfeladat.

Tisztában vagyok vele, hogy amikor weboldalt szeretnél, számos további idegen kifejezéssel találkozol. Ezekből a szavakból Dunát lehetne rekeszteni. Én most csak az alapokról szerettem volna írni.

Ne gondolkozz tovább!

Ha megbízható tárhelyet szeretnél, ez a tárhelyszolgáltató cég nagyon korrekt, a weboldal, ahol most jársz szintén az ő szervereiken van elhelyezve! Ha pedig saját weboldalt szeretnél, keress meg e-mailben!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!