Weboldal készítéshez, annak karbantartásához és üzemeltetéshez, a hozzá tartozó reklám összeállításához, banner készítéshez, videószerkesztéshez, szövegíráshoz és a webes szövegírás követelményeként ide tartozó SEO, azaz keresőoptimalizáláshoz értek.

Weboldalak, webszerkesztés

2000-ben a Windows Millenium operációs rendszer használatával egy időben a Microsoft Frontpage és a Paint volt a legelső webszerkesztő szoftver, amit alkalmam nyílt megismerni. Ezt a programot évekig használtuk a weboldalainkhoz, mellette kezdtem meg az Adobe Photoshop ismereteinek önálló elsajátítását. A Photoshoppal az épített weboldalaink frissítéséül szolgáló tartalmak anyagait állírottam össze.

2010-ben egy régóta tartó dilemma végére tettünk pontot. Mérföldkő volt ez az életünkben! Párom unszolására feladtuk az addigi statikus weboldal készítést és átálltunk a dinamikus weboldalak készítésére. Ekkor lépett be az életembe a nyílt forráskodú WordPress tartalomkezelő rendszer. A WordPress ismereteinek elsajátítása hamar ment, ezért az ekkorra már darabonként többezer oldalból álló weboldalainkat is átdolgoztuk WordPress oldallá.

Bannerek, képszerkesztés

Bár én sokat küzdöttem az automata, sablonizált rendszerek ellen, követve a trendet, párom javaslatára végül fejet hajtottam a technika előtt. Ezt a döntést egy pillanatig nem bántuk meg, azt hiszem az utolsó pillanatban változtattunk. Ha tovább hezitálunk, webszerkesztői pályafutásunkban elvéreztünk volna…

Szóval nagynehezen WordPressre váltottunk, aminek használatával úgy éreztem, hogy nem kamatoztathatom eléggé a kreativitásom, mint azelőtt. Miután felépítettük az új rendszerrel működő régi weboldalainkat, elváltak útjaink, ami a munkát illeti. Thomas az oldalak motorján dolgozott, a fejlesztéseket és a háttérmunkákat végezte, amik a hibátlan működéshez szükségesek.

Nekem ez nem volt elég, ezért én a felgyorsult tartalomfeltöltés képeit kezdtem csinosítgatni. Ebből született meg a komolyabb képszerkesztés, az animációs banner készítés az említett Adobe Photoshop segítségével és a videószerkesztés a Windows Movie Maker alkalmazásával. De nekem a képszerkesztés még mindig nem volt elég, videók pedig akkor még nem igazán készültek.

Akkoriban a weboldalaink jelentős részét a weboldalak köré épült közösségek által feltöltött szöveges tartalom tette ki. A tartalmak szépítése és képes kiegészítése, csinosítgatása oda vezetett, hogy magam is szöveget kezdtem írni az adott témákban…

Videószerkesztés és vágás

Ahogy az ezredforduló után a technika egyre fejlettebbé vált és már magunk is hozzájutottunk életünk első digitális fényképezőgépéhez, a fényképezőgéppel már 30 másodperces videófelvételt is készíteni tudtunk, ami akkor óriási dolog volt, mégis csak később éreztünk rá a felvétel készítés örömeire.

Röviddel ezután komolyabban érdekelni kezdett a videóvágás, így történt, hogy a kezdeti Windows Movie Maker videós szoftver használata után átálltam után az Adobe Premier Pro nevű videószerkesztő programra. A mai napig ezt a programot használom a videóink vágására.

Szövegírás, fordítás és keresőoptimalizálás (SEO)

A helyesírásom jó, a fogalmazásra sem kaptam még panaszt, de a vállalt feladataim gyakran óriási kutatómunkát kívántak meg. Ahhoz, hogy egy tartalmas szöveg megszülessen, szakismeretre van szükség. Ha ez nem volt meg, akkor kereséshez kellett folyamodnom, ami órákig tartó munkát jelent. A szövegírásban a legfontosabb a hiteles forrás.

Gyakran külföldi (angol és görög nyelvű) cikkek fordítását veszem a konok fejembe és saját szavaimmal átírva készítek belőlük saját cikket. Ezt általában további forrásokból kiegészítve készítem el, hogy még véletlenül se legyen egyezés a forrásaimmal.

A jó szövegíráshoz szintén bizonyos trendeket kell követni és a fordítás mellett a keresőoptimalizálás ismereteinek elsajátítására is szükség van. Mivel weboldalaink üzemeltetése megkívánta a tartalomszolgáltatást, így adta magát hogy a szövegírást a SEO árnyékában tanuljam és gyakoroljam, figyelembe véve a karakterszámot és egyéb követelményeket.

Közösségi média, ügyfélszolgálat

Első munkahelyem egy kábeltelevíziós ügyfélszolgálat irodájában volt. Akkor még nem volt világháló, de ugyanezen cég által kerültem kapcsolatba az internettel. A mai kor ügyfélszolgálata gyakran online levelezésben és közösségi oldalak „csevegőablakában” zajlik. Ezeket a feladatokat Thomas szokta végezni, de szükség esetén én is boldogulok vele.

Amiért én ezt a feladatot kevésbé látom el, az csupán az idő hiánynak köszönhető. Szerencsére a teendők megoszlanak közöttünk, így ha szükséges, én is besegítek az ilyen jellegű feladatokba, de jelenleg főként a szövegírás teszi ki az időm nagy részét, mindamellett, hogy a fenti feladatokat is vállalom!