Netem, netem mondd meg nékem, ki a legjobb weboldal készítő szakember e-vidéken?

Weboldal készítő szakember

Sokaknak mást jelent a weboldal készítő szakember fogalma, neked viszont nem véleményre, hanem konkrét információra van szükséged. Weboldalt szeretnél végre, de ijesztő információhalmaz zúdult rád és olyan keresztkérdéseket kapsz, amikre nem tudsz válaszolni, mert azt sem tudod, eszik-e vagy isszák a különböző webes kifejezéseket. Először is mi a foglalkozása annak, aki weboldalt készít? Kit kell keresni, ha weboldalt szeretnénk?

A weboldal szakember lehet programozó, vagy weboldal szerkesztő (site builder). A programozó munkáját úgy kell elképzelni, mint amikor egy hófehér A4-es papírlapra rajzolni kezdünk. A semmiből ú.n. programnyelven írja meg a különböző hasznos megoldásokat jelentő programokat (szoftvereket), köztük ma már a weboldalakat és webes alkalmazásokat is. A programozók által készülő programok és weboldalak esetén elméletileg minden elképzelés megvalósítható, ezért ők inkább az egyediséget kedvelők igényeit hivatottak kielégíteni. Ennek megfelelően magasabb áron dolgoznak, mint a webszerkesztők, akik egy már kész rendszert ismerve és kezelve építik meg a kívánt weboldalt.

Weboldal készítő szakember másképp

A weboldal szerkesztő a programozók gyermeke. Ismeri és képes kezelni a programozók által fejlesztett, direkt weboldal létrehozásához szükséges programokat. A kilencvenes évek végén a programozók létrehoztak néhány programot (Dreamweaver, Flash, stb.), amiknek kezeléséhez nem volt szükség programozói, vagy egyéb szakmai tudásra, mert ezeket a programokat bárki megvásárolhatta és kezelését kényelmesen, a saját otthonában megtanulhatta.

Az akkor szemfüles webszerkesztők nem akartak megtanulni programozni, ők csak a kész programokat ismerték. Mégis mivel egyre többen akartak megjelenni az interneten, munkájukra nagy igény volt, így a kész programok használatával megteremtették saját megélhetésüket. Ők a weboldalak gyors elkészítésében láttak lehetőséget. Ez a munka az utóbbi évtizedek alatt annyira összetetté vált, hogy az akkori webszerkesztők a kor előrehaladtával tovább képezték magukat és ma már az akkori program helyett egy teljes rendszert kezelnek. Ez az ú.n. tartalomkezelő rendszer, melynek egyike a WordPress.

A weboldalt tehát mindkét weboldal készítő szakember el tudja készíteni, de az elmúlt több mint két évtizedben a weboldal szerkesztés egyre bonyolultabbá vált, ennek köszönhetően több új, eddig nem létező szakma nőtt ki belőle. Jóllehet a különvált feladatokat már más és más szakember végzi, minden ebből született szaki munkájára szükség van, hiszen a különböző feladatok, amelyekről beszélünk, nélkülözhetetlenek az egyszerű, de korszerű weboldalakhoz.

Ha további segítségre lenne szükséged, olvasd el a weboldal első lépései c. cikkemet! Én weboldal szerkesztő vagyok. Amennyiben szeretnél a tettek mezejére lépni és végre tényleg látni, amint készül a saját weboldalad, kattints ide a teendőkért!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!