Miért nem hisznek sokan a távmunkában?

A mai kor nap mint nap új kihívások elé állítja az embert. Alig, hogy belecsöppentünk az Internetbe, meg kellett tanulnunk a közösségi oldalak kezelését, be kellett szereznünk életünk első laptopját, azután rögtön okostelefont pottyantottak a kezünkbe. Mindez olyan ütemben történt, mintha attól kéne tartanunk, hogy lekésünk valamit. Közben lassan minden virtuálissá válik körülöttünk, már a pénzünk is digitalizálódik, egyedül a munka az, ami nem akar haladni a korral…

Miért nem hisznek a távmunkában a munkavállalók?

Az anyagi problémákkal küzdők, a kismamák, a nyugdíjasok és a munkakeresők (akiben még él a szebb jövő reménye) folyamatosan keresik az alternatívákat, hogyan lehetne kiegészíteni a fizetésüket…

Sajnos az említet rászorulók a legjellemzőbb célpontjai az ál-távmunkát ajánló csalóknak és az Internet tele van ilyenekkel. Nagyon sok esetben nem is feltétlenül van szó csalásról, de ezek a munkaajánlatok (közismert néven piramisjátékok) elsősorban azoknak kedvez, akik az elején szállnak bele, valamint olyannak, aki az alábbi négy tulajdonsággal rendelkez:

  1. Van befektetnivaló pénze
  2. Van ügyfélköre
  3. Jó a beszélőkéje
  4. Szerencsés, mert a munkaajánlatot annak beindulásakor találta meg

Márpedig a szóban forgó emberek zöme a négyből egyetlen feltételnek sem felelnek meg, ezért ha közülük valaki belép egy ilyen rendszerbe, a legtöbb esetben csak ígéretekkel lesz gazdagabb. Ebbe a munkavállaló belefásul és minden bizalmát elveszti a távmunkában, holott a távmunka közel sem merül ki a kérdőívezésben, vagy az ilyen-olyan értékesítésben!

Mégis azt kell, hogy mondjam, sajnos megértem ezeket az embereket, hiszen itt nem babra megy a játék! Ha valaki több ilyen rendszerbe regisztrált és még sincs eredeménye, akkor egy idő után nincs az a szempár (még Csizmás kandúré sem!), ami képes újra megerősíteni az illető hitét a távmunkában, még akkor sem, ha az új ajánlat az eddigiekkel ellentétben sem piros autót, sem pálmafákat nem ígér!

Miért nem hisznek a távmunkában a munkaadók?

Természetesen nem minden munka alkalmas arra, hogy otthonról végezzék. Azonban a legtöbb irodai munkát feleslegesen erőltetik az irodai négy fal közé, hiszen semmilyen varázslat nincs az irodában az otthoni körülményekkel szemben, épp ellenkezőleg!

A munkáltatók is hallottak már a piramisjátékokról, ők mégsem emiatt kételkednek a távmunka működésében! Sajnos a legtöbben bizalmatlanok a munkavállalóval szemben és gondolkodás nélkül elhatárolódnak a kérdéstől. Ha valaki mégis elgondolkodik azon, hogy alkalmazottjai saját otthonukból dolgozzanak neki, az én tapasztalatom szerint sajnos közel sem a többi, bent dolgozó alkalmazottal egyenrangúként kezeli őt a munkáltató!

A távmunkát a munkaadók jelentős része alkalmi munkának, „kisegítő munkának” tekinti. Pedig az otthonról végzett munka gyakran monotonítás tűrést kíván, nem beszélve a távmunka végzéséhez szükséges modern, felhő alapú alkalmazásokról, mint pl. a Google drive, Google dokumentumok és még sorolhatnám. Ezekkel a lehetőségekkel a munkavállaló és az általa végzett munkafolyamat bármikor ellenőrizhető, ugyanezen a felületen azonnal üzenni lehet neki egy chat ablakban, stb.

Véleményem szerint a munkaadók csupán bizalmatlanságból nem foglalkoztatnak otthoni munkásokat, ill. mert nem létezik olyan forrás, amely ismeretterjesztés szerűn tájékoztatná a munkáltatókat a távmunka lehetőségéről és előnyeiről. Bízom benne, hogy a jövőben egyre többen értik majd meg a távmunka előnyeit, szükségességét és fontosságát!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!