Mi az az Internetes troll?

Internetes troll

A troll manó. A skandináv mitológia manója, akár a Pumukli a mesében. Az internetes troll kifejezés azonban közel sem a mindig rosszban sántikáló, mégis szerethető, tenyérnyi kis lényeket takarja…

A 80-as években, az internet létrejötte előtt, a gyerekek is trollkodtak. Felcsapták a telefonkönyvet, véletlenszerűen felhívtak egy telefonszámot és heccelték a telefonszám tulajdonosát a vonal másik végén. Ezt a jelenséget úgy hívták: telefonbetyár. Akkoriban ez volt a troll.

A troll a mai értelmezésben az interneten gonoszkodó, aninimitás mögé bújó ember, aki valamilyen konkrét szándékkal marad névtelen, vagy bújik maszk mögé. A rosszindulatú, bomlasztó trollok nem tudják szó nélkül hagyni, ha valami az ő véleményüktől eltérő. Kendőzetlenül, de arc nélkül megírják a véleményüket és direkt provokálják a számukra unszimpatikus személyt, vagy közösséget.

Az internetes troll fogalma tehát ugyanazokon az alapokon nyugszik, akár a mesebeli manóké, ám korunk trolljai nem könyveket löknek le a polcokról, mint a koboldok, hanem névtelenül, vagy álnéven gúnyt űznek az emberekből.

A troll mai jelentése

A világháló létrejöttével még elenyésző volt az internetes trollok száma, de hála a közösségi oldalaknak, az emberek egyre több információt osztottak meg magukról, amivel egyre több véleményt váltottak ki másokból.

A szaftos véleményét pedig senki sem vállalja fel saját nevével, vagy arcával éppen úgy, ahogy a való életben is csak egymás háta mögött piszmognak az emberek. Vagyis a pletyka indítója, vagy továbbadója maga a troll.

Az internetet most tanuljuk. A kultúrája is csak most alakul ki. Sajnos ahogy a való életben, úgy online is megvan mindennek a jó és rossz oldala. Ha a faluban vállalod, hogy kékre fested a hajad, akkor azt is vállalod, hogy mindenki ujjal fog mutogatni rád.

Így van ez az interneten is. Ha csinálsz valamit és azt közzé teszed, akkor az emberekből véleményt váltasz ki. Azok az emberek, akikből negatív véleményt váltasz ki és ők ennek névtelenül, vagy valamilyen fantázianéven hangot is adnak, ők az internetes trollok.

De sajnos itt már sokkal többről van szó, minthogy a szomszéd Marika néni összesúg a hátad mögött! A trollok konkrét célja a megszégyenítés. Addig keresik a hibát a célszemélyben, míg az illető visszavonulót fúj. Ez a legnagyobb hiba, hiszen éppen ez a trollok célja!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 4.3 / 5. Szavazatok száma: 7

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!