Mi a manó?

Szerencsemanó

A manók nem törpék! A manók a tenyeredben is elférő aprócska lények, akik általában mindig valami rosszban sántikálnak, ezért légy jóba velük és tégy a kedvükre, ha teheted! A manó a Wikipédia leírása szerint:

„A manó mitikus népmesei hős, nem igazán része a magyar hiedelemvilágnak. A mesékben alacsony, de rendkívül erős, okos, olykor rosszindulatú lény. A hiedelmekben azonban nem olyan félelmetes, mint maga az ördög, hanem annak inkább tréfásan emlegetett cimborája. Lakóhelye leginkább az erdő mélye. A manó szó legvalószínűbb eredete az iráni mamus.”

Szintén a Wikipédia említi a manók különböző fajtáit. Az idők során számos manófajtáról szóló legendát ismerünk, amik legtöbbje szájhagyomány útján terjedt, s mivel ezekről a kis lényekről régen kevés írásos anyag született, ezért a nép keverni kezdte egyik manót a másikkal.

A Wikipédia említést tesz a házimanóról, aminek fogalma az enciklopédia szerint északi eredetű és neve az angol „hob” szóból származik. A hobgoblinbrownie fogalmak is ide sorolhatóak. Sok manó történet a háztartáshoz kötődik, ilyenek többek között az angol manós történetek is. Az angol hobgoblin egy eredendően rossz kismanó, aki könnyen megsértődik, olyankor dúl-fúl a konyhában. Német nyelvterületen ez a manó a kobold, ilyen pl. Pumukli, a világhírű kis kobold.

A német legendákban a kis kobold egy bányákban lakó apró népséget jelent, akik gyakran látogatnak el az emberek házába. Szintén német nyelvterületen születtek történetek tengerészek jóindulatú koboldjairól is. 

gnóm a koboldokkal szemben egy démonokra hasonlító alvilági szellem, akinek nagy tudása van, de az alap történetek szerint nem él vissza vele. A gnómokkal a mágia gyakorlói értenek szót, s bár eredendően nem gonosz lények ők, manapság gyakran keverik össze őket a gonosz goblinokkal.

goblin szintén egészen kicsi, csúnyácska és gonoszkodó, idegesítő lény, mondhatnánk, hogy a Szépség és a Szörnyetegből ez utóbbi kicsiben, hiszen a goblinok gyakorlatilag a tündérek ellenpárjai. Őket is jellemzően a bányákban képzeli el a szájhagyomány és a fantasy regények. A görögök karácsonyi manói is a gobelinek, akik karácsonyi szezonban a földből jönnek elő és ugratják az embereket.

Az ork már nem igazán a manók közé sorolandó lények, hiszen nem minden ork apró, van közöttük óriási is! Csupán manószerű külsejük miatt kerülhettek a felsorolásba. Az orkok a modern képzelet szülöttei, akik erősek és harciasak, ahogyan a Gyűrűk urában is láthattuk őket.

tokebbi szintén egy manószerű lény a koreai mitológiában. Bár a tokebbik többnyire ártalmatlanok, előszeretettel párbajoznak az emberekkel. A tokebbit többféleképpen ábrázolják a régi feljegyzések, de mindegyik rajzban közös a szarv és a rémisztő tekintet. A tokebbi még ma is szereplője a koreai gyerekek esti meséinek.

Bármelyik manóról legyen is szó, a parányi teremtmény minden esetben elfér az ember tenyerében, ezért a manók nem keverendők össze a törpékkel, akik náluk sokkal nagyobbak! S bár a Hupikék Törpikék rajzfilmek címe kissé összezavarják a fogalmainkat a törpökről, a hupikékek valójában nem törpök, hanem manók!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!