Megbízható-e az otthonról végzett munka?!

Otthonról végzett munka

A távmunka és az otthonról végzett munka között az a különbség, hogy míg távmunka esetében a munkavégzésed helye: „valahol”, addig az otthoni munka értelemszerűen az otthonodban zajlik. A távmunka ennél fogva az otthoni munkával ellentétben mobilis, azaz a világon bárhol végezhető. Ami mégis azonos mindkettőben, az a szabad időbeosztás. Bár az otthonról végzett munka esetében a munkavégzés meghatározható, erre valójában nincs szükség, mert olyan munkát végzel, ami személyes jelenlét nélkül is elvégezhető.

Otthonról végzett munka típusok és a fizetés

Természetesen vannak olyan otthon végezhető munkák, amiknél fontos a címed, de most a könnyebb érthetőség kedvéért most csak a webes munkákra gondolj, amik elektronikusan leadhatók. Ilyen pl. egy grafikus munkája, webszerkesztő munka, szövegírás, marketing és még sorolhatnánk. Manapság az adminisztráció, az asszisztensi munka és az ügyfélszolgálat is jellemzően inkább interneten zajlik, a közösségi média kezeléséhez is már komoly tudásra van szükség, de egy webshop termékeinek feltöltése is összetett feladat, ami csupa webes felületen végezhető munka.

Távmunkában természetesen a fizetés is személyes találkozó nélkül érkezik a bankszámládra, esetleg PayPal számládra. Az Interneten számos filléres alkalmi munka végezhető, amiből zsebpénzre tehetsz szert, de az igazi otthonról végzett munka ugyanúgy működik, mint a „bejárós munka”. Vannak feladataid, határidők, stb. ami alatt a munkával el kell készülni. Az otthoni munkában végzendő feladatokra vagy betanítanak, vagy direkt hozzáértő szakembereket keresnek, de távmunkában dolgozni és dolgoztatni is meg kell tanulni!

A számonkérhető, megbízható otthoni munkavégzés

Az otthon végzett munka meghatározott rendszerben történik, ebben egyénileg meg kell állapodni. A munkavállaló előre meghatározott módon dokumentálja saját munkavégzését, így a munkafolyamat bármikor szúrópróbaszerűen ellenőrizhető, az esetleges hiányosságok pedig számonkérhetőek. Távmunkánál soha nem az a fontos, hogy minden percben éppen dolgozz, amikor ellenőriz a főnök, hanem hogy a feladataidat időben elvégezd.

A feladatok dokumentálására számos eszköz rendelkezésre áll, (pl. print screen, stb.) egy jó munkáltató felkészült és ismeri a felhő megoldásokat (táblázatok, mappák közös kezelése, pl. Google Docs, Google Drive, stb.) ahol bármikor ellenőrizni tudja a munkát. A jó munkáltató nem a távmunkástól várja a megoldásokat arra, hogy ellenőrizni tudja őt.

A megbízható otthoni munkavégzés csak akkor megbízható, ha a munkáltató tudja, mit akar és tudja, mit kell számon kérnie. Amíg nincs semmilyen elvárás, csak követelés, addig nincs rendszer, ami alapján dolgozni lehetne. Számonkérni viszont csak azt lehet, amiben megállapodott az ember, így aki maga sem tudja, mit szeretne a távmunkástól, annak nem való a távmunkás, mert ő csak eredményeket akar majd. A fizetés viszont a neked kiadott munka elvégzéséért jár, nem az eredményért.

A megbízhatatlan távmunkaadók

Igen, sajnos ilyen is van! De nem átverésről van szó, csak tapasztalatlanságról. Az otthonról végzett munka nem mindenkinek való! Olykor egy munkaadó ugyanúgy alkalmatlan rá, mint a munkavállaló. A munkavégzés ezen formája mindkét fél számára továbbképzést jelent, hiszen senki nem születik, sem agysebésznek, sem grafikusnak, ugyanakkor távmunka szakértőnek sem. A munkaadó munkát ad a munkavállalónak és ezen a munkavégzés helye semmit sem változtat. Amíg nincsenek konkrét feladatok meghatározva, addig számonkérés sem a munkavégzés helyén, sem távmunkában nem történhet.

A távmunkában végzendő feladatokat, dokumentálásának formáját és az ahhoz szükséges óraszámot a munkaadónak kell meghatároznia. Ha a dolgozó a megállapodásnak megfelelően elvégzi az adott időben a feladatait, nem lehet őt számon kérni, ill. mégtöbb feladattal terhelni. A munkáltatónak célszerű saját magán letesztelni, hogy mennyi idő szükséges a kiadandó munkához, így pénztárcabarát módon ki tudja számítani, mennyi órában mennyi munka elvégzése lehetséges. Nem az eredményt kell megfizetni, hanem az elvégzett munkát! Nem várt eredmény esetén pedig motiváló és kifizetődő tud lenni a jutalmazás!

Otthoni munka esetén a visszajelzések, a dícséretek, az apró gesztusok is nagyon sokat számítanak, hiszen a személyes kontakt hiánya miatt a távmunkás gyakran nem tudja, milyen munkaerőnek számít. Egy tábla csokoládé, egy céges ajándék kipostázása csodákra képes!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!