Mi az a képernyő fotózás? (Print Screen)

Képernyő fotózás számítógépen

A képernyő fotózás (Print Screen) egy pillanatkép készítése a monitorodról. Ennek sok esetben nagy hasznát vesszük! A képernyő fotózáshoz nincs szükséged fényképezőgépre, csupán egy gombot kell hozzá megnyomnod a billentyűzeteden. A számítógép billentyűzetén a jobb felső sarokban találod azt a billentyűt, amire az van írva, hogy Prt sc, vagy Print Screen (a felirat a billentyűzetedtől függ). Ez a kisfickó a te képernyőfotósod!

A Print Screen gomb működése

A billentyű rögzíti az aktuális képernyődet egy ún. vágólapra. Ez egy láthatatlan dolog, a „Print Screen” gomb megnyomásakor semmi nem fog szemmel láthatóan történni, mert ez a háttérben zajlik, a „színfalak mögött”. Emiatt én kétszer-háromszor is megnyomom a gombot, így egész biztos, hogy megtörténik a képernyő fotózás. A következő lépés a fotó „előhívása”.

Nyisd meg egy üres emailt, mintha valakinek írni akarnál, kattints bele egyet az ürességbe, hogy a kurzor (egér) írásra készen ott villogjon. Ide fogjuk beilleszteni a képet. Ezt vagy egy billentyűkombinációval lehet megtenni: a ctrl + v billentyűk egyszerre történő lenyomásával, vagy az egered jobb gombjával. Az egérrel a jobb klikk után a „beillesztésre” kell kattintani.

Akár a billentyűkombinációt használod, akár az egeredet, ezekkel a gombnyomásokkal „előhívod” a képernyőfotót, pontosabban beilleszted a korábban emlegetett vágólapról az emailedbe. Ennyi a képernyő fotózás. Az előhívás működik Wordben, Messengerben és többnyire majdnem mindenben.

A képernyőkép méretezése

Ha a képernyőkép készítés már csípőből megy, akkor próbáld meg a képátméretezést! Először keress a gépedben egy képszerkesztő programot, vagy ha nincs, akkor telepíts egyet! Így néz ki egy online képszerkesztő, a számítógépedre pedig a Google Chrome webáruházból tudsz letölteni egyet. Az utóbbi esetben telepíteni kell a programot.

Ha ez kész, nyisd meg a képszerkesztőt. Ezután mindent ugyanúgy kell csinálni, mint az emailes esetben, csak most a billentyűkombinációval (vagy jobb egérgombbal) a képszerkesztődbe kell behívni a képet.

A képátméretezést valamelyik menüpontra, vagy ikonra kattintva fogod megtalálni. Ez képszerkesztőnként változó. Arra figyelj, hogy a képátméretezés mindig méretarányosan történjen! Ezt általában egy kipipálással lehet jelölni abban az ablakban, amiben a méretezést be lehet állítani.)

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 4.1 / 5. Szavazatok száma: 116

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!