Kávés keksz a bögrécskémben: kávés vendégváró recept

Kávés keksz

Íme egy bögrés süti, ami nem bögrés és nem süti, de akár bögrében is tálalhatod! A kávés keksz íze nem édes és nem intenzív kávé ízű, cserébe nagyon kellemes kis rágcsálnivaló, ami vendégváróként is helyt áll. A recept alább olvasható, itt pedig a kávés keksz videó recept található.

Az elkészítése nagyon egyszerű, csak össze kell keverni az összes hozzávalót, a kész tésztát pedig be kell rakni a hűtőbe. Gyerekekkel együtt különösen jó móka, ahogy a tenyerünkkel parányi “kecskebogyókat” formálunk az – egyébként nagyon könnyen formálható – tésztából! A sütési idő nekem alul-felül légkeveréses, elektromos sütőben 6-7 perc volt (fele annyi, mint az eredeti receptben.)

Kávé ízű kekszecskék a bögrécskémben

A kávébab keksz recept hozzávalói:

  • liszt – 150 g (BL55 búza finomliszt)
  • margarin -100 g
  • porcukor – 40 g
  • tojás – 1 db (csak a tojássárgájára lesz szükség)
  • kakaó – 2 ek (cukrozatlan holland kakaópor)
  • őrölt kávé – 5 g (kb. egy ek)
  • egy csipet só, egy csipet fahéj

A kávés keksz elkészítése:

  1. Az összes hozzávalót keverd össze egy tálban fakanállal!
  2. Amikor már elég morzsás a helyzet, kezd el kézzel összegyúrni a tésztát!
  3. A kész tésztát rakd be a hűtőbe egy órácskára!
  4. A jól formálható tésztából formázz a tenyereddel kb 1-1,5 cm átmérőjű golyókat!
  5. A golyókat egyesével formáld oválisra, kicsit laposra, majd hosszában nyomj beléjük egy fogpiszkát, hogy a kávébab szemekhez hasonló formát kapj!
  6. 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket 180 fokon, 6-7 perc alatt!

Az eredeti receptet köszönöm szépen iLDo-nak és a blogjának! Amikor megláttam a fotóit, (Amik persze sokkal jobbak, mint az enyémek!) pontosan úgy éreztem én is, mint ő, nekem is szerelem volt első látásra az ötlet. A többi jött magától. Bárcsak lenne még belőle, de sajnos hamar elfogyott… :)