Íme egy bögrés süti, ami nem bögrés és nem süti, de akár bögrében is tálalhatod! A kávés keksz íze nem édes és nem intenzív kávé ízű, cserébe nagyon kellemes kis rágcsálnivaló, ami vendégváróként is helyt áll. A recept alább olvasható, itt pedig a kávés keksz videó recept található.
Az elkészítése nagyon egyszerű, csak össze kell keverni az összes hozzávalót, a kész tésztát pedig be kell rakni a hűtőbe. Gyerekekkel együtt különösen jó móka, ahogy a tenyerünkkel parányi „kecskebogyókat” formálunk az – egyébként nagyon könnyen formálható – tésztából! A sütési idő nekem alul-felül légkeveréses, elektromos sütőben 6-7 perc volt (fele annyi, mint az eredeti receptben.)
A kávébab keksz recept hozzávalói:
- liszt – 150 g (BL55 búza finomliszt)
- margarin -100 g
- porcukor – 40 g
- tojás – 1 db (csak a tojássárgájára lesz szükség)
- kakaó – 2 ek (cukrozatlan holland kakaópor)
- őrölt kávé – 5 g (kb. egy ek)
- egy csipet só, egy csipet fahéj
A kávés keksz elkészítése:
- Az összes hozzávalót keverd össze egy tálban fakanállal!
- Amikor már elég morzsás a helyzet, kezd el kézzel összegyúrni a tésztát!
- A kész tésztát rakd be a hűtőbe egy órácskára!
- A jól formálható tésztából formázz a tenyereddel kb 1-1,5 cm átmérőjű golyókat!
- A golyókat egyesével formáld oválisra, kicsit laposra, majd hosszában nyomj beléjük egy fogpiszkát, hogy a kávébab szemekhez hasonló formát kapj!
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket 180 fokon, 6-7 perc alatt!
Az eredeti receptet köszönöm szépen iLDo-nak és a blogjának! Amikor megláttam a fotóit, (Amik persze sokkal jobbak, mint az enyémek!) pontosan úgy éreztem én is, mint ő, nekem is szerelem volt első látásra az ötlet. A többi jött magától. Bárcsak lenne még belőle, de sajnos hamar elfogyott… :)