Gabi néni csoda-pogácsája: rendkívüli túrós pogácsa recept

Túrós pogácsa

A világ mozgatórugója a pénz. Mégis vannak olyan történések, amikor a pénz értékét felülírja az emberség. Az emberség a legjobb árfolyamon mozgó valutáknál is nagyobb érték és nagyobb szükségünk van rá, mint valaha! Ami érdekes, hogy van úgy, hogy az emberség egy túrós pogácsa receptjében mutatkozik meg…

Anyukám majdnem mindig olyan helyen dolgozott, ahol naponta többszáz vendég fordult meg. Szinte egész életében ügyfelekkel foglalkozott: volt pénztáros és ügyfélszolgálatos, élelmiszerboltban pultos, vagy a Skálában ruházati eladó. Bármit is csinált, mindig emberekkel foglalkozott. A rengeteg ember közül mindig akadt néhány ügyfél, aki hálás volt a kedvességért, ezért hol csokoládét, hol virágot hoztak anyukámnak a segítőkész munkájáért.

Néhány éve karácsonykor egy 86 éves néni szerette volna kifejezni a háláját, ezért az alábbi ajándékkal kedveskedett anyukámnak. Egy kiporciózott túrós pogácsa tésztát hozott gondosan becsomagolva, fenyőággal és arany színű szalaggal díszítve.

A pogácsa tészta begyúrva nagyon jó karácsonyi ajándék ötlet!
Feledhetetlen ajándék egy 86 éves idegen embertől. Régen ezt jelentette a „Szeretet ünnepe”!

Aki ilyen ajándékot kap, időt és gondoskodást kap, ami korunk egyik legnagyobb hiányossága! A munka oroszlánrészét, a pogácsatészta összeállítását Gabi néni már elvégezte, így a süteményt már csak meg kellett sütni. Ez a tészta mélyhűtőben is tárolható, így az ajándék bármikor kerül a tányérra, friss lesz és puha, pont mint amikor egy nagymama süt valami finomságot az unokáinak.

A pogácsát anyukám megsütötte és közösen ettünk belőle, így Gabi néni ajándéka többszörösen célba ért. A kedves kis történet ironiája, hogy Gabi néni pogácsájában azt a receptet találtam meg (merthogy később megkaptuk a receptet), amit évtizedek óta kerestem. Saját sajtos pogácsa receptjeim sorra kudarcot vallottak, emellett töretlenül kerestem annak a túrós pogácsának a receptjét, amit kb. 30 évvel ezelőtt a szentendrei Skanzenban ettem.

Gyermekkoromban mindig is tetszettek azok a népmesék, amikor egy fiú egyetlen tarisznyával ment szerencsét próbálni. Szimpátiám elsősorban a hamuba sült pogácsának volt köszönhető, valahogy minden ilyen történet hallatán éreztem a friss pogácsa illatát. Szerintem ezek a mesék mind Gabi néni pogácsájáról szóltak! Később aztán a vándor életmód is befészkelte magát a szívembe…

Gabi néni túrópogácsájának a receptje mindössze négy hozzávalóból áll és az adagok egyike sem lett elírva! Utánanéztem, hogy van-e túrós pogácsa recept a neten hasonló arányban megadott hozzávalókkal és találtam! Passzív kereséssel kettő ilyet is találtam, mindkét esetben pozitív értékeléseket kapott a recept!

Gabi néni túrós pogácsa receptje

  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 50 dkg túró
  • só ízlés szerint (kb. 2 tk.)
  • (Sajt a tetejére, de ez elhagyható! Helyette mehet kömény, szotyi, tökmag, stb.)

A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát kinyújtjuk és kiszaggatjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Ennyi az egész!

A pogácsa egy részét a közeli patakparton fogyasztottuk el. Nincs jobb, mint a természetben falatozni valami meséset…

Örülök, hogy vannak még olyan Gabi néni féle emberek, akik a pogácsa tésztájukkal megállítják az időt és rövid ideig mi is megmártózhatunk abban a világban, amelynek számunkra már csak a híre ismert…

Rendelj saját weboldalt a családi receptek megőrzéséhez! Őrizd meg nagymamád receptjeit, mielőtt az idő martalékává válik! Keress meg és digitalizáljuk együtt a családi ereklyéket!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!