3 súlyos következmény, amit egy elévült weboldal eredményezhet

Az elévült weboldal úgy dől össze, akár a dominó

Az elévült weboldal fogalmát a weboldal tulajdonosok csak akkor ismerik meg, amikor már nagy a baj. A weboldal frissítés és korszerűsítés a legfontosabb feladat a weboldalak működtetését illetően! A korszerűtlenség is igen nagy lemaradásokat eredményez, de aki nem frissíteni sem frissíti a weboldalát, a legnagyobb szarvas – vagy inkább mammut – hibát követi el!

A naprakész weboldal egy olyan kifejezés, aminek előtag nélkül ugyanazt kellene jelentenie. A digitális adatok virágkorában a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha nem frissíted a weboldaladat! Ha azt mondom, naprakész weboldal, gondolj rá úgy, mint négylábú kedvencedre, akiért valamikor felelősséget vállaltál!

A frissítés = gondoskodás a kedvencedről

Amikor magad mellé vetted az állat kölyköt, évtizedekre szóló, nagy döntést kellett meghoznod. A vételár egy négylábú esetében a legkisebb fizetnivaló, hiszen kedvencedet a vásárlást követően minden nap etetned kell és élete végéig gondoskodnod kell róla. Ha a négylábúról nem gondoskodsz, az állat lebetegszik. Pont így működik a weboldalad is! A weboldalakon általában előbb-utóbb valami túl elavulttá válik, pontosan ugyanúgy, mint a hobbiállatok esetében. A weboldal frissítésének fontosságáról már írtam.

A frissítés ugyanúgy működik, mint a Windowsnál és a telefonos alkalmazásoknál

A WordPress weboldal frissítést úgy képzeld el, mint a Windows frissítést. Ha nem történik meg, egy ideig kihúzod a régi rendszerrel, de előbb-utóbb eljön a kék halál, vagy valami bosszantó hiba, amitől a guta üt meg. A legjobb esetben csak lassú lesz a géped, esetleg nem működik minden funkció, de az is lehet, hogy teljesen lefagy és használhatatlanná válik, esetleg kikapcsolás után már el sem indul.

Az ég óvjon a legrosszabbtól, amikor is illetéktelenek hozzáférnek a számítógépedhez és ezzel együtt személyes adataidhoz is, ami szintén az elévült weboldal, vagyis a frissítések elmaradásának -így a biztonsági rések megjelenésének- következménye.

1. Hibás működés, kompatibilitási problémák

A weboldal frissítése és karbantartása összetett feladat. Ahogy az okostelefonodban, a WordPressben is el kell végezned a frissítéseket. Ez rendszer, sablon és bővítmény frissítéseket foglal magába. Minél több bővítménnyel nehezíted a dolgod, annál több bővítményed szorul erre a feladatra, ezért célszerű csak a lehető legszükségesebb bővítményeket használni!

A lefrissített bővítmények azonban a rendszerrel és az összes többi bővítménnyel is össze kell, hogy férjenek, hiszen a sablonod és bővítményeid fejlesztői más és más személyek. Ha valami összeakad, gyakran órákig is eltarthat a megoldás keresése, ilyenkor a problémamegoldás szintén a frissítési szolgáltatás részét képezi.

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy akkor miért frissíts?! Éppen ennek a problémának a megelőzése érdekében. Minél inkább naprakészen tartod a weboldaladat, annál kevesebb az esélye a kompatibilitási problémának, hiszen a WordPress rendszer hátterében dolgozók és a bővítmények fejlesztői mindannyian az ilyenfajta megoldások elkerülésén dolgoznak.

Minden egyes frissítés elmaradása egyel több esély a hibákra, a weboldalad összeomlására! Ha azonban elvégzed a frissítéseket (és a biztonsági mentést), akkor a legminimálisabbra csökkented a hibalehetőséget.

2. Hátrányszerzés a konkurenciával szemben

Jelenleg nagyon kevesen veszik komolyan a frissítést, ezért saját tapasztalataim szerint nem csak a korszerűtlen, de az elévült weboldalak száma is megdöbbentő!

A WordPress frissítés olyan naprakészséget jelenthet számodra, aminek lehetőségével a konkurencia nem biztos, hogy élni kíván, mert nem érti a fontosságát. Óriási előnyre tehetsz szert, ha konkurenciád egy frissítés hiányából eredő rendszerhiba következtében órákig tartó leállással küzd. Ilyenkor ügyfeleket veszíthet, ami akár milliókat vehet ki a zsebéből!

Az elévült weboldal hibát hibára halmoz, míg a naprakész weboldalaknál az esetleges hibaelhárítások sokkal gyorsabbak és eredményesebbek, hiszen probléma esetén nem kell gordiuszi csomókat megoldani, csupán frissíteni, azaz „haladni a korral”. Az ügyfeleid is elégedettebbek lesznek, ha kevés a leállás és a karbantartás az oldalon.

3. Biztonsági rések, adatlopás

Egy olyan elévült weboldal, amit egyáltalán nem frissítenek, olyan, akár egy elhagyatott ház. Bármikor bárki beköltözhet, ami egyet jelent a birodalmad lerombolásával és legrosszabb esetben az eltulajdonításával. Sajnos volt már dolgunk feltört weboldallal. A tartalom teljes egészében odaveszett, mert a tulajdonos nem gondoskodott weboldalának biztonsági mentéséről.

A biztonsági mentés ma már nélkülözhetetlen! A legtöbb tárhelyszolgáltatónál ez hozzá tartozik a szolgáltatáshoz, de saját magadnak is gondoskodnod kell a weboldalad biztonsági mentéséről, mert ez az egyetlen módja a teljes biztonságnak! Ha ilyen szolgáltatót keresel, én őket ajánlom!

A frissítések egy része valamilyen biztonsági résre nyújt megoldást. Ha a frissítés és a biztonsági mentés rendszeres, az oldalad feltörésének esélyét és az adatlopás lehetőségét is minimálisra csökkented!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!