Blogolás és vlogolás: naplóírás régen és most

Blogolás régen

Gondolataink rögzítése mindenkinek csak hasznára válik. A naplóírás (blogolás) magánszemélyeknek felér egy pszichológiai kezeléssel, cégeknek pedig az online jelenlét és terjeszkedés miatt kifizetődő, ha valakit megbíznak a releváns tartalom bővítésével: SEO szövegírással és releváns tartalom feltöltésével. Ma már a legjobb naplóírók még pénzt is kereshetnek ezzel a tevékenységgel, akár magánszemélyről, akár cégről van szó és ne feledkezzünk meg az olvasókról sem, akik érdekes olvasnivalókkal gazdagodnak.

A tinédzser kori naplót ma blognak nevezzük, ha pedig jegyzetelés helyett videóban dokumentálod az életed, az pedig a vlog. A naplóírást régen az emberek szabadidejükben végezték akár a mai blogolást, de aki elég elhivatottan blogol, számára a szabadidős tevékenység könnyen átlép egy határt, ami már pénzt hoz a házhoz. Saját gondolatai mindenkinek vannak és senki nem tudhatja, hogy más számára mely gondolatok értékesek. Ha saját gondolatainkra ilyen formán tapasztalatokként, saját ismereteinkként tekintünk, akkor tulajdonképpen „oktatjuk” a nagyérdeműt.

Gondolj csak bele, milyen jó lett volna, ha a nagyszüleid blogoltak volna! Micsoda felbecsülhetetlen értéknek számítanak ma például a háború kori emlékiratok! Az ilyen feljegyzések számunkra ismeretlen mélységű érzelmek és fájdalmak kincsestára, melyek elsárgult lapjain olyan tapasztalatok, olyan tudás van betűkbe szedve, amit a mai kor embere nem tapasztalt soha. A történelem könyvek, a filmek megpróbálják visszaadni a régi idők tanulságait, de egy háborút megélt naplónál aligha nyújt hitelesebb információt bármi a világon.

Azokban az időkben az emberek nagy becsben tartották saját gondolataikat, hiszen annyi borzalom közepette egyetlen kapaszkodójukat jelentette a toll és a papír, minthacsak naplójuk egy barát lenne, akitől biztatást várnak. Ugyanez a barát még ma is él, sok mindenen ment keresztül és nevet is változtatott. A blog ma már az esetek többségében békés körülmények között íródik, sőt! Bármikor bárhonnan írható nyilvánosan. Így történhet meg, hogy az egykori nagymamák féltve őrzött pogácsa receptjeit a leszármazottak ma már mindannyiunk rendelkezésére tudják bocsátani.

Blogolásba kezdeni lehet direkt ilyen célra kialakított ingyenes felületeken keresztül (pl. blogger.com), de ha elég elszánt vagy és biztos vagy benne, hogy a mondanivalód minimum egy könyvet is megtöltene, akkor érdemes saját weboldalt készíteni, vagy készíttetni és ott megjeleníteni a mondanivalód. A blogolás mindkét esetben magába foglalhat képeket és videókat is természetesen. Vállalkozók és cégek esetében célszerű a céges weboldalon indítani egy „blog” menüpontot és ott megjeleníteni a cég tevékenységéhez valamilyen formában kapcsolódó tartalmakat.

Ha nincs ötleted blog bejegyzésre, tekintsd meg szövegírás árainkat és passzold le ezt a feladatot nekem! Céges blogolás, termékleírás, YouTube videókhoz szövegírás sem jelent problémát! Ha pedig weboldalt is szeretnél, bátran nézz körül nálunk, mert sok olvasnivaló van weboldalunkon ezekben a témákban!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!