A Google Interland biztonságos jövőt tanít a gyerekeknek

Google Interland

Ma fedeztem fel a Google keresőmezője alatt az alábbiakat: “Segíts a gyerekeknek profin internetezni”. Kíváncsi voltam, hogy mi lehet ez, mert az elmúlt húsz év internet tapasztalata alapján a biztonságos internet használatot nagyon fontosnak tartom mind a gyerekeknek, mind pedig a felnőtteknek.

Úgy tűnik, hogy a digitalizáció és a világháló reformálja az oktatást, a pandémia pedig felgyorsítja az eseményeket. Egyre több ember van jelen az interneten, a csalóka “népszerűség” pedig hirtelen -mint egy sültgalamb- hullik az ölünkbe. De a népszerűségnek rengeteg áldozata volt már, elsősorban pl. olyan emberek, akik világhírűek voltak, mégsem tudtak megbirkózni a sikerükkel.

Az olyan emberek, akik nem tudják, mi az a népszerűség, nem tudhatják, milyen veszélyei vannak, ha bizonyos információkat nyilvánosan osztanak meg. Mégrosszabb, amikor még azt sem tudják, hogy megosztásuk nyilvános. A legjobban a gyerekeket és az időseket szeretnénk az internet veszélyeitől megóvni, de sajnos az internet indulásával nem osztogattak használati útmutatót, így sajnos gyakran még az aktív korú felnőttek sem tudják igazán, hogyan kell tudatosan internetezni.

Biztonságos internet gyerekeknek

A Google Interland megpróbálja erejét venni ennek a problémának. A Google létrehozott egy nagyon kedves oktatóanyagot, amelyben játékosan tanítja meg a gyerekeknek a biztonságos internet használatot. A játék tudatosságra neveli a kicsiket, így aki végigjátsza a játékot, idejében megtanulja, hogyan “viselkedjen” az interneten. A játékbőrbe bújtatott tananyag a gyerekek biztonságának többféle formáját foglalja magába.

A kicsik megtanulják, mi az az adatvédelem, mit nem szabad nyilvánosan megosztani, hogyan ismerjék fel az átveréseket, valamint azt is, hogy hogyan kell elkerülni a gyanús személyeket. A játék legaranyosabb részében a közösségi élet alapjait gyakoroltatja a gyerekekkel. Megismertet velük néhány hangulatjelet és arra neveli őket, hogy bátran használjuk a szívecskéket.

Végül hadd mutassam meg a tanúsítványt, amit csemetéd a játék végén fog megkapni:

A tanúsítvány a játék végén .pdf fájlban tölthető le a gyermek nevére.

Biztonságos internet a felnőtteknek

A felnőtteknek elsősorban a Netflix néhány sorozatát ajánlanám. Tudom, ez most furán hangzik, de az ajánlott filmek rávilágítanak a valós veszélyekre, amiknek köszönhetően garantáltan komolyan fogod venni az internetes biztonságodat. Azért ne ijedj meg!

Ezek az egykori Jóbarátok c. tévésorozathoz hasonló szórakoztató műsorok, ugyanakkor az új sorozatok már úgy töltik be az ismeretterjesztő szerepet, hogy azt észre sem veszed, de egyébként sincs ellene kifogásod! Többek között a Clickbait c. sorozat erre a tökéletes példa, de a Társadalmi dilemma c. dokumentumfilmet is érdemes megnézni!

Felnőttként sem kell szégyellned, ha valamit nem értesz! Az internet kb. két évtizede létezik és amikor minden háztartás számára elérhetővé vált, nem járt vele használati utasítás! Merj segítséget kérni a családodtól, vagy keress meg egy szakembert! Gyakori, hogy önkormányzatok nyugdíjasok számára ingyenes internet tanfolyamot indítanak. Élj a lehetőséggel!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 1 / 5. Szavazatok száma: 1

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!