A 10 legsúlyosabb WordPress hiba, amivel csak évek múlva szembesülsz

Wordpress weboldalak

Amióta a WordPress rendszert használni kezdtem, sok hibát követtem el az oldalaink összeállításakor. Nem volt segítségem, hiszen a neten sokkal kevesebb információ volt fent, mint most. Férjemmel ketten bogoztuk ki a gordiuszi csomókat, összeírtam néhány olyan alapvető szarvashibát, amikre nagyon fontos, hogy odafigyelj! Jöjjön a 10 legsúlyosabb WordPress hiba!

1. Ékezetes, nagy betűs fájlnevek használata

A tárhelyen nagyon sok múlik! Ma már korszerű szolgáltatások állnak rendelkezésedre, ezért ilyen probléma nem valószínű, hogy előfordul, de fő az elővigyázatosság! Soha ne használj se ékezetes betűket, nagy betűket, vagy különleges karaktereket a fájlnevekben! Sajnos nálunk előfordult, hogy az ilyen betűvel írt képek pl. nem jelentek meg a weboldalon. Ennél a tárhelyszolgáltatónál biztos, hogy nem jársz így!

2. Sok rendszertelen kategória

A kategória a legeslegeslegeslegfontosabb! Nagyon súlyos WordPress hiba, ha rossz kategóriákat hozol létre! Ezt az elején nagyon nehéz összeállítani, de csak egyszer kell megcsinálni. Érdemes inkább több időt rááldozni a megfelelő rendszerezésre, mert akár évekkel később is óriási visszaesést eredményezhet, ha a kategorizálás mégsem jó. A kategóriák megjelennek az URL-ben, aminek a keresőkben való helyezéséért versenyezni fogsz a többiekkel. Ha az URL-en változtatsz, a konkurenciád előnyre tehet szert!

3. Oldalak és bejegyzések rossz beosztása

A legelején el kell tudnod dönteni, hogy milyen felépítésű oldalt szeretnél. Egy egyszerű névjegy-oldal esetében nincs különösebben szükséged címkékre, vagy kategóriákra, hiszen létrehozod a „rólunk”, a „kapcsolat” és a hasonló oldalakat, amik nem kapcsolódnak semmilyen másik oldalhoz. De a termékek, avagy szolgáltatások, már lehet, hogy megkívánják a címkézést, mert amit csak lehet, össze kell kapcsolni a weboldalon belül. (Ezt nevezzük belső linknek.) Ez azonban nem jelenti azt, hogy a WordPress minden funkcióját ki kell használni! Csak azt használd, amire szükséged van!

4. Nem megfelelő címke

A címke utólagos változtatása már nem ilyen tragikus, de tudni kell címkézni! A címke nem csak szavak felsorolása a weblap szövegéből, hanem a cikked 3 szóban. (Vagy több szóban.) Ami fontos, hogy ezek gyűjtőszavak. Az olyan szavaknak veszed hasznát, amelyek másik cikkeidnél is beírhatók. Ha minden cikkednek van címkéje, de mindegyiknek más, az olyan, mintha ott se lenne!

5. Nem megbízható bővítmény (plugin) telepítése

A WordPress weboldalakat bővítményekkel lehet felturbózni. A bővítményeket más és más fejlesztő készíti. Mivelmind a WP-t, mind pedig a bővítményeket fejlesztik, a frissítéseket követően előfordul, hogy egy-egy bővítmény hibásan kezd működni. Ez rendszerint a következő frissítéskor helyreálll, vagy a WP szerkesztők megkeresik a megoldást. De ha szeretnéd elkerülni, hogy a bővítmények összeakasszák a bajszukat egymással, akkor csak olyan bővítményt telepíts, amit sokan töltöttek le és pozitívan értékeltek!

6. Sok bővítmény telepítése

Könnyen orvosolható az a WordPress hiba, amit a túl sok bővítmény eredményez. Idegtépő, amíg megtalálod a hibát, de utána könnyű javítani. Nem lehet számszerűen megmondani, hogy mennyi bővítmény használata a helyes, de minél kevesebb, annál jobb! Ezt egy a számodra minden igényt kielégítő sablonnal tudod kiküszöbölni. Legelőször a jó sablont kell megtalálnod és csak azután dől el, lesz-e szükséged további bővítményre, vagy a sablonod is tudja, amit szeretnél. A fizetős sablonoknál előfordulhat, hogy egyáltalán nem lesz szükséged semmilyen bővítményre, de ha nagyon nagy mákod van, akkor az ingyenes sablonok között is találsz ilyet!

7. Bővítmények, amik cseréje adatvesztéssel jár

A bővítmények között van, amit csak aktiválnod kell és működik, de van, aminek használatakor mezőket kell kitöltened, beállításokat kell elvégezned, képeket kell vele feltöltened. Mindig figyelj rá, hogy olyan bővítményeket használj, amelyekből lementhetők a felvitt képes és szöveges tartalmak! Ha egy fejlesztő váratlanul abbahagyja a plugin fejlesztését, szükséged lesz egy hasonlóra, ahová át kell majd másolnod a szükséges adatokat.

8. Sablon változtatással járó képátméretezések

Mivel a sablonok egyetlen kattintással lecserélhetőek, ezért jellemzően nem fogsz tudni ellenállni az újabb és újabb sablonok vonzó külsejének. Nem szabad elfelejteni, hogy minden sablon változtatással más köntösbe bújtatod a weboldalad, ami azt jelenti, hogy a sablonod más képméreteket fog használni. Ez gyakran csúnya, elnyújtott képméreteket eredményez. Ilyenkor ha szükséges, használj képátméretező bővítményt és töröld ki a régi képméreteket, amiket az új sablon nem használ, mert a tárhelyed véges!

Figyelem! Csak akkor töröld ki a régi sablonodra méretezett képeket, ha biztos vagy a dolgodban!

9. Fütyülsz a biztonságra

Ahogy a lakásod ajtaján zár van, úgy kell a weboldalakat is elzárni a nem kívánatos személyektől és robotoktól. A belépési kísérleteket korlátozó bővítményt, Captcha és hasonló biztonsági bővítményeket telepítsd, amint lehet!

10. A legsúlyosabb WordPress hiba: nem készítesz biztonsági mentéseket

A biztonsági mentés a szemed fénye! Ha időközönként nem teszed meg ezt a pár perces műveletet, akkor az egész weboldalt elveszítheted! Az a legtutibb, ha a mentést több helyen is tárolod!

Hasznos volt amit olvastál?

Szavazáshoz kattints a szívecskékre!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Nincs még szavazat! Légy te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!